Nyheter

• Fem frågor till Anna Hedenus om Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

[2016-12-08] Göteborgs universitet har på beställning av Arbetsförmedlingen, och tillsammans med fem andra lärosäten, utvecklat ett Snabbspår för lärare och förskollärare. Fokus ligger på hur den svenska skolan och förskolan styrs och organiseras, värdegrunden, lärarens arbete samt didaktik och lärande. Den lärarförberedande delen läses på universitetet och varvas med ett arbetsplatsförlagt lärande på skola eller förskola. Studier i SFI och yrkessvenska bedrivs parallellt.

• "Ett skolexempel på utveckling av lärarutbildningen"

[2016-11-30] Lärarutbildning under utveckling. Universitetskolans roll. Ämnets betydelse och tvärvetenskap i lärarutbildningen. Dessa tre teman avhandlades på konferensen kring pilotprojektet Brobyggaren den 24 november.

• Lärarutbildningens samverkansråd tillsatt

[2016-11-25] Som ett led i den nya organisationen av lärarutbildningen har det bildats ett samverkansråd. Lärarutbildningen samverkansråd har i uppdrag att vara ett rådgivande organ till Samordningsnämnden för lärarutbildning, SOL.

• Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

[2016-11-18] Nu på måndag, den 21 november, startar Göteborgs universitet, i samverkan med Arbetsförmedlingen, en ny utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Kurserna ska delvis ges på arabiska, så att deltagarna i ett tidigt skede får en djupare förståelse för hur det är att arbeta i svensk skola och förskola.

• Uppskattad Ämnets dag på institutionen för historiska studier

[2016-11-02] "Uppfriskande att få komma tillbaka till universitetet och få nya tankar om sitt ämne. Och väldigt kul att träffa kollegor från andra skolor." Det var några historielärares omdömen efter Ämnets dag på Göteborgs universitet.

• Lärarutbildningen blir hela universitetets angelägenhet

[2016-11-02] Nu finns större delen av lärarutbildningens nya organisation på plats: Den utgörs av fakulteter, institutioner och rådgivande organ tillsammans med Samordningsnämnden för lärarutbildningen (SOL) och Enheten för utredning och lärarutbildning. Syftet med den nya organisationen är att göra lärarutbildningen till hela universitetets angelägenhet och att integrera den i den akademiska struktur som gäller för övriga utbildningar.

• Inte vilken höstdag i oktober som helst

[2016-10-10] ¿En höstdag i oktober¿ framförs med stark känsla av Linda Skogholm band. Denna musik, högstämda tal, frasande klänningar och strikta kavajer kantar dagens examenshögtid för lärare som nyligen tagit sin examen vid Göteborgs universitet.

• "Jobba och plugga samtidigt passar mig bra"

[2016-09-30] Veronica Tudoran läser sista året på Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Hon är röntgensköterska och jobbar redan som lärare på vård- och omsorgsprogrammet på MoA Lärcentrum i Göteborg.

• Enheten för utredning och lärarutbildning inrättas 1/11

[2016-09-26] Gemensamma förvaltningen, Området för verksamhetsstöd, får en ny enhet - Enheten för utredning och lärarutbildning. Den nya enhetens uppdrag är att ge generellt utredningsstöd inom utbildningsområdet och specifikt stöd inom lärarutbildningen.

• Ny omgång av populär utbildning om nyanlända

[2016-09-19] Institutionen för svenska språket har, tillsammans med RUC vid Göteborgs universitet, just startat ytterligare en utbildning kring nyanlända i skolan. Det är den fjärde kursstarten av denna mycket populära och uppskattade fortbildning för skolteam.