Nyheter

• Utvecklande samverkan mellan förskolor och förskollärarutbildningen vid Göteborgs universitet

[2016-04-19] Vid en kvalitetskonferens vid Göteborgs universitet onsdag 20 april summeras en så här långt framgångsrik satsning på höjd kvalitet på förskollärarutbildningens verksamhetsförlagda delar.

• "Västsvenska lösningar på lärarbristen" Seminarium: tisdag 3 maj - FULLSATT

[2016-04-14] Bristen på lärare i den svenska skolan är akut. Det finns för få behöriga lärare och förskollärare både på kort och lång sikt. Hur vänder vi trenden? Hur kan Göteborgsregionen ha en aktiv och pådrivande roll? Hur kan vi vara en innovativ region för skolutveckling där vi värdesätter kvalitativ lärarutbildning och skolverksamhet?

• Snappar svenska snabbt, trots kort eller ingen skolbakgrund

[2016-04-11] Bokstäver, ord, meningar. Att erövra det svenska språket när man är analfabet är en process med många steg. Eleverna på Centrum för språkintroduktion på Bräckegymnasiet är redan på god väg och idag är det dags för diktamen.

• Speciallärarprogrammet behåller examenstillstånd

[2016-04-06] Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ifrågasätter inte längre tillståndet för Göteborgs universitet att utfärda speciallärarexamen. Man ger det istället det samlade omdömet hög kvalitet för utbildning som leder till speciallärarexamen.

• Volontärarbete parallellt med lärarutbildningen berikar studierna och livet

[2016-03-23] Vad är det för dag idag? Mysteriet med långa och korta vokaler i svenskan. Det svåra ordet "frågeordsfrågor". Detta kan stå på agendan när Alma Rauer och Mimmi Rombach, lärarstudenter i svenska som andraspråk, undervisar nyanlända mammor i Bergsjön i projektet "Svenska på Mammaforum".

• Karin Pleijel lärde mer om försöksverksamheten med övningsförskolor

[2016-03-22] Göteborgs universitet samverkar med cirka 500 förskolor i Göteborgsregionen i en femårig nationell försöksverksamhet med övningsförskoleområden. Nyligen var Karin Pleijel, kommunalråd och ordförande i Utbildningsnämnden i Göteborgs Stad, på besök för att lära sig mer om projektet.

• Populär handledarkurs nu även på åttondelsfart och distans

[2016-03-22] Lokala lärarutbildare, mentorer och förstelärare arbetar alla med handledning, antingen av lärarstudenter eller kollegor. Vill du bli bättre på detta uppdrag finns kursen ¿Handledarskap i förskola, skola och fritidshem¿ att söka nu.

• VFU - viktig rekryteringsväg för skolorna idag

[2016-03-21] Brist på gymnasieplatser generellt och svårt att placera inom vissa ämnen som fritidspedagogik, teater, biologi, och filosofi. Men eftersom VFU-handläggarna inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet jobbar proaktivt och uppsökande, så löser de uppgiften att hitta VFU-platser till studenterna ändå.

• "Jag har alltid velat bli lärare"

[2016-03-14] Tal, utdelning av diplom och pampigt uttåg till säckpipa. Det var huvudingredienserna när studenter från lärarutbildningens många olika program tog sin examen. Nytt för denna gång var att första kullen i Ämneslärarprogrammet 7-9 examinerades efter 4,5 års studier.

• Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare

[2016-02-11] Göteborgs universitet kommer tillsammans med fem andra lärosäten att ge en ny utbildning för nyanlända lärare och förskollärare. Kursen ska till stora delar ges på arabiska, så att de i ett så tidigt skede som möjligt ska få kunskap om, och en djupare förståelse för hur det är att arbeta i svensk skola och förskola.