Maria Jarl fortsätter som ordförande i Lärarutbildningskonventet

Nyhet: 2017-03-10

Maria Jarl, ordförande i Samordningsnämnden för lärarutbildning, har blivit omvald som ordförande för det nationella Lärarutbildningskonventet för en period av ytterligare två år.

Konventet är ett samarbetsorgan för landets alla 28 lärarutbildningar. Arbetet handlar om att främja lärarutbildningens kvalitet och stärka dialogen mellan lärarutbildningarna och andra organisationer.

- Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda Lärarutbildningskonventet en period till. Uppdraget är både viktigt och roligt, säger Maria Jarl.

Flyttat fram positionerna

Konventet har på senare tid flyttat fram positionerna.

- Vi har bland annat besökt Utbildningsdepartementet, Skolverket och Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för att berätta vilka vi är. Vi vill med detta initiativ komma in i samtalen och vara mer synliga.

Lärarutbildningskonventet har även haft en intern process med gruppdiskussioner bland medlemmarna.

- Det har handlat om vad vi vill att vi ska vara. Vi har landat i att vi har en djup och bred samlad kompetens och kan vara ett bollplank och ett stöd för alla som planerar reformer inom lärarutbildningen.

Positiv respons från omvärlden

Detta har tagits emot väl av berörda parter och frågor och inbjudningar har inte låtit vänta på sig.

- Vi har bland annat deltagit i nationell samling för läraryrket (ett initiativ där parterna på skolans område arbetar tillsammans för att göra läraryrket mer attraktivt) vid ett antal tillfällen och försöker att bidra med en nyanserad bild av hur förutsättningarna för lärarutbildningen ser ut.

Maria Jarl menar att det är viktigt att komma ihåg att alla de 28 lärarutbildningarna sinsemellan har olika förutsättningar.

- Därför kan vi inte uppfattas som en remissinstans; det är inte vår roll. Däremot kan vi gärna komma med förslag och synpunkter kring aktuella frågor.

Kommer med synpunkter i en utredning

Ett exempel på detta är att det just nu pågår en utredning som heter Bättre skola genom mer attraktiva skolprofessioner.

- Utredaren bjuder in oss till möten och vi skickar ut information till alla i konventet. Där finns det olika uppfattningar som vi sammanställer och förmedlar till utredaren, säger Maria Jarl.

Men sedan finns det förstås kärnfrågor man inom konventet är överens om också. Stärkt kvalitet, ökad forskningsanknytning, och en väl fungerande VFU, till exempel.

Arbetsgrupp inom SUHF

Lärarutbildningen synliggörs och diskuteras även inom en särskild arbetsgrupp som SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) inrättat och den deltar Maria Jarl i.

- Det är väldigt positivt, tycker jag. Jag uppfattar att det finns ett stort intresse för lärarutbildningsfrågor hos ledningarna för de olika lärosätena.

Att Maria Jarl leder konventet betyder att Göteborgs universitet sköter det praktiska arbetet via ett sekretariat.

- Det är ett viktigt uppdrag. Att jag blir omvald visar på att Göteborgs universitet har hanterat den rollen väl.

Egna hjärtefrågor i Lärarutbildningskonventet?

- Jag vill bidra till att det blir en bra diskussion. Jag är ju statsvetare och jag tror att min förståelse för de politiska processerna kring skola och utbildning är en fördel. Och jag vill verkligen skapa förutsättningar för de verksamma inom utbildningen att få vara med i samtalet och besluten, säger Maria Jarl.

Fakta Lärarutbildningskonventet
Lärarutbildningskonventet är en sammanslutning av ansvariga för lärarutbildningen vid universitet och högskolor med examensrätt att utfärda lärarexamen. Dess övergripande syfte är ”att främja lärarutbildningens kvalitetsutveckling, genom att verka för ett erfarenhetsutbyte i frågor där det finns gemensamma intressen mellan olika lärosäten.” Detta kan gälla frågor som rör studentrekrytering och antagning, utvecklingsinsatser kring kvaliteten inom utbildningsprogrammen, samt forskning och forskarutbildning inom läraryrkets och lärarutbildningens område.
Lärarutbildningskonventets syfte är även att vara en samtalspartner i lärarutbildningsfrågor på nationell nivå för departement och myndigheter, samt att främja kontakterna mellan lärarutbildningen och lärarnas fackliga organisationer såväl som arbetsgivarorganisationer och studentfackliga organisationer. Konventet har en dialog med Sveriges universitets och högskolors förbund (SUHF) och anordnar konferenser i aktuella frågor, samt deltar i nordiskt samarbete kring lärarutbildningen.
Den nya mandattiden för ordförandeskapet, som även innebär att Göteborgs universitet ansvarar för Lärarutbildningskonventets kanslifunktion, startar 1 juli 2017 och löper under två år.