Fem frågor till Anna Hedenus om Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

Nyhet: 2016-12-08

Göteborgs universitet har på beställning av Arbetsförmedlingen, och tillsammans med fem andra lärosäten, utvecklat ett Snabbspår för lärare och förskollärare. Fokus ligger på hur den svenska skolan och förskolan styrs och organiseras, värdegrunden, lärarens arbete samt didaktik och lärande. Den lärarförberedande delen läses på universitetet och varvas med ett arbetsplatsförlagt lärande på skola eller förskola. Studier i SFI och yrkessvenska bedrivs parallellt.

Anna Hedenus, lektor i sociologi, är en av de ansvariga för utbildningen.

Hur har starten varit?
- Det har gått bra. Första dagen hade deltagarna mycket frågor om vad utbildningen egentligen skulle innebära för möjligheter för dem, men bara någon enstaka av de anvisade deltagarna har därefter känt att utbildningen inte passar dem och avbrutit.

Hur många går utbildningen nu?
- 34

Vad är det allra bästa med Snabbspåret tycker du?
- Det finns ett sådant otroligt engagemang och motivation bland deltagarna och de har supermycket tankar och frågor. Upplägget på utbildningen gör också att det finns goda möjligheter för deltagarna själva att ta initiativ. När de föreslagit ett besök till universitetsbiblioteket så har vi t.ex. kunnat lägga in detta på schemat redan nästa dag.Hur arbetar ni för nästa omgång?
- Vi försöker dokumentera alla praktiska frågor som deltagarna har med sig, samt vad de har för lärandeförväntningar på utbildningen. Till nästa omgång får vi gå tillbaka till dessa och se på vilket sätt upplägg och information kan förbättras.

Lärdomar hittills av arbetet med detta?

- Det har varit mycket lärorikt att arbeta med en tvåspråkig utbildning och att få syn på alla informella normer och all osynlig kunskap som vi bär på kring svensk skola och akademi.