Till startsida
Webbkarta

Ämneslärarprogrammet 270-330 hp

Vill du bli lärare? Vill du vara med och påverka framtiden och bidra till unga människors möjlighet att utvecklas och växa? Läs Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet! Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och skapa morgondagens programmerare, entreprenörer, svetsare, konstnärer… Oavsett vilka yrken människor väljer har du som lärare en central och viktig roll i unga människors liv.

Att vara ämneslärare handlar i huvudsak om att arbeta med lärande i de ämnen som du undervisar i. Men att vara ämneslärare handlar också om att inspirera och engagera unga människor att vilja lära sig mer - att väcka nyfikenhet och ge individen möjlighet att utvecklas och växa. Ämneslärarprogrammet är en utbildning som ger dig kunskaper och färdigheter för en yrkesverksamhet som lärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Programmet leder till en ämneslärarexamen i ett, två eller tre ämnen.

Examensutgång åk 7-9 ger bredare behörighet

Ämneslärarprogrammet har två examensutgångar:

  • Grundskolans årskurs 7–9, 270 hp
  • Gymnasieskolan, 300-330 hp

Med en examen mot årskurs 7–9 blir du behörig i årskurs 4–9. I ämnena bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, moderna språk, musik och slöjd blir du behörig även i årskurs 1-3. Du blir dessutom behörig i gymnasieskolan om du har 90 hp i ämnet. (Dock krävs 120 hp för ämnena musik, samhällskunskap och svenska).

Med en examen mot gymnasieskolan blir du behörig i åk 7-9 och i gymnasiet. I ämnena bild, idrott och hälsa och musik blir du behörig även i årskurs 1-6.

En examen mot åk 7-9 ger alltså en bredare behörighet än den mot gymnasieskolan och ger därmed en bredare arbetsmarknad. Läs mer under Lärarlegitimation och undervisningsbehörighet.

Oavsett examensutgång blir du behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

Ansökan

Ämneslärarprogrammet startar varje hösttermin. Sök senast 15 april via antagning.se

Lärarutbildningsbroschyr

Bli lärare hösten 2016 våren 2017, läs pdf

Beställ hem broschyrern Bli lärare i brevlådan gratis

Kontakt

Lärarutbildningsnämndens studievägledning
Skolgatan 2
Drop in: torsdagar kl 12.00 - 16.00
031 - 786 5517, måndag – torsdag kl. 10.00 – 11.30
studievagledning@lun.gu.se

Terminstider och kursplan

Terminstider för Ämneslärarprogrammet finns på GUL

Kursplan

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?