Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

Du som vill arbeta som lärare med barn i åldrarna 6–10 år kan välja denna inriktning. Som lärare i förskoleklass och grundskolans första årskurser tar du vid där förskolan slutar. Utbildningen ger dig redskap att fånga upp och utveckla barns lust och glädje att lära. Du utbildas för att kunna undervisa i skolämnena svenska, matematik, engelska, naturorienterande ämnen (NO), samhällsorienterande ämnen (SO) och Teknik. Ett särskilt viktigt område är läs-, skriv- och matematikinlärning. Utbildningen omfattar 240 hp, vilket betyder 4 års studier.

Utbildningen omfattar tre olika delar:

• Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng=40 veckor)
  • Ämnesstudier (150 högskolepoäng=100 veckor)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 högskolepoäng=20 veckor)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du lär dig bland annat om ledarskap, konflikthantering, styrdokument, forskningsmetodik, specialpedagogik, utvärdering, bedömning samt skolans historia och organisation.

Ämnesstudier

Ämnesstudierna omfattar 150 högskolepoäng och innehåller kurser inom följande områden:
• Svenska (45 högskolepoäng=30 veckor)
• Matematik (30 högskolepoäng=20 veckor)
• Engelska (15 högskolepoäng=10 veckor)
• Samhällsorienterande ämnen (15 högskolepoäng=10 veckor)
• Naturorienterande ämnen och teknik (15 högskolepoäng=10 veckor)

Examensarbete
I ämnesstudierna ingår även två examensarbeten. Varje examensarbete omfattar 15 högskolepoäng. Målet med dessa är att du ska utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt i ditt kommande yrke. Det första examensarbetet skriver du på grundnivå och det andra på avancerad nivå. Det andra examensarbetet avslutar din utbildning.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under din utbildning gör du verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i 20 veckor. Under VFU:n får du praktiskt pröva de teoretiska kunskaper du fått under utbildningen. Du får också reflektera över läraryrkets olika sidor. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar. Med stöd av din handledare får du möjlighet att planera, genomföra och leda pedagogisk verksamhet i förskoleklass/skolan. Din VFU ska motstsvara en heltidstjänst. I högskoleförlagda kurser har du en större frihet att planera din studietid eftersom en del av tiden är självstudier.

Undervisningsbehörighet

Du får behörighet att undervisa i förskoleklass samt i grundskolans årskurs 1–3 i de ämnen som ingår i din examen.

Alla kurser

Termin 1
Lärande, utveckling och didaktik 1
Styrsystem, organisation och bedömning
Språk som kommunikativ resurs

Termin 2
Verksamhetsförlagd utbildning 1
Matematik 1 för lärare åk F-3
Lärande, utveckling och didaktik 2

Termin 3
Svenska 1 för lärare åk F-3
Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap
Verksamhetsförlagd utbildning 2

Självständigt arbete (examensarbete) 2

Lärarutbildningsbroschyr

Bli lärare hösten 2016 våren 2017, läs pdf

Beställ hem broschyrern Bli lärare i brevlådan gratis

Studievägledare

Anna Carin Lindberg
Telefontid: mån-tors 9-10
Läroverksgatan 15
Besökstid: mån-ons 10.30-12.00 drop-in eller besök enligt överenskommelse.
annacarin.lindberg@gu.se

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-08-11