Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Robotforskaren Sofia

Sofia och hennes robot

Sofia Serholt är utbildad ämneslärare i engelska och IT och forskar om hur robotar kan användas i skolan.

Hennes bästa egenskaper är att hon är noggrann och ambitiös. Låter passande för en forskare. Men hon hade inte tänkt att hon skulle forska, i alla fall inte direkt efter utbildningen.

- Mitt examensarbete på lärarutbildningen, där jag jämförde video och text i lärandesituationer, gav mersmak.

Hon kände att det var intressant och givande att gå in i något som är öppet; att inte veta svaret utan på systematisk väg komma närmare en fördjupad förståelse.

Konkret handlar det om att läsa kurser, skriva vetenskapliga artiklar, åka på konferenser och inte minst - samarbeta med andra människor. Det kan till exempel handla om samarbete med de som programmerar robotarna i Portugal.

Forskningen ingår nämligen i EU-projektet EMOTE, där forskare vid olika universitet i Europa tillsammans arbetar med att utveckla robotar och deras funktioner i klassrummet. I Göteborg är det Institutionen för tillämpad IT som deltar och det är där Sofia bedriver sin forskning.

Roboten Sofia forskar om ska inte ta över lärarnas roll, men den ska kunna komplettera densamma.

- Den ska kunna känna av hur eleverna mår, om de är stressade eller nervösa och kunna anpassa undervisningen efter det, säger hon.

Om cirka två år är hon disputerad, det vill säga klar med sin doktorsavhandling.

- Då kommer jag förmodligen försöka fortsätta forska inom detta eller liknande fält, det vill säga IT/social robotik/skola. Jag kommer också vilja undervisa i någon mån, säger Sofia Serholt.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2015-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?