Sveriges bästa lärare

Linda Andersson, som har läst till lärare vid Göteborgs universitet, har en förmåga att lära ut och entusiasmera ut över det vanliga. Detta enligt Sydsvenska Industri- och Handelskammaren som 2014 utsåg henne till Sveriges bästa lärare.

Linda och hennes elever

Linda Andersson arbetar som svensklärare på Hvitfeldtska gymnasiet. Här med elever i årskurs 2 på Handels- och administrationsprogrammet.

Vad jag tycker bäst om i skolan
- Känslan när skolan fylls av elever. Vi i personalen kommer alltid tillbaka före eleverna efter lov och liknande och det är helt klart ödsligt med en skola utan elever. Så den aktivitet, glädje och stämning som blir när ungdomarna kommer och intar skolan igen utgör en härlig känsla. Då blir arbetsplatsen på riktigt igen.

Min roligaste stund på jobbet
- Glädjen då man arbetat gärna ihop med kollegor i projekt med eleverna och det har varit lyckat. Man lyssnar då ungdomarna redogör för sin process och sina resultat. Tillsammans får man ta del av hur de tänker och bli imponerade och stolta. Det är otroligt roligt och tillfredställande.

Mitt bästa minne från utbildningen
- Under min tid på engelska institutionen fick jag möjlighet att delta i en europeisk konferens kring språkundervisning i Graz och diskutera skola, utbildning och pedagogik med lärare och studenter från hela Europa. Det var självklart oerhört priviligierat och intressant. Jag har fortfarande kontakt med en lärare jag träffade där som bor och arbetar på Irland.

Det förändrade allt
- Om man tänker arbete så måste det bli när jag insåg att jag klarat högskoleprovet med så höga poäng att det räckte för att studera på Lärarprogrammet vid universitetet i Göteborg. Mina egna betyg från gymnasiet räckte inte till det och eftersom jag hade familj var det inte läge för mig att flytta iväg och studera. Att jag skulle bli gymnasielärare hängde därför mycket på just högskoleprovet.

* Sydsvenska Industri- och Handelskammaren utser årligen Sveriges bästa lärare, för att uppmärksamma lärare som har en förmåga utöver det vanliga att lära ut och entusiasmera eleverna. Handelskammarens Lärarpris delades 2014 ut för sjätte året i rad, efter noggrann juryöverläggning.

Juryns motivering lyder:
Med stor entusiasm och tilltro till elevernas förmåga, sprider hon engagemang och motivation bland både elever och lärarkollegor. I en stundtals utmanande miljö förenar hon stabilitet och ordning med glädje och omsorg, och lyckas därigenom skapa trygghet i klassrummet. Lektionerna präglas av aktuella debatter och samhällsfrågor där hon med stor inlevelse alltid utgår från elevens perspektiv. Att Linda Andersson har en förmåga att lära ut och entusiasmera ut över det vanliga råder det ingen tvekan om. Därför är hon en välförtjänt vinnare av lärarpriset 2014.

Sidansvarig: Heléne Norling|Sidan uppdaterades: 2015-09-16