Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Ämneslärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en högstadieskola eller på ett gymnasium. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på fyra tillfällen. Under VFU:n får du testa dina nyvunna teoretiska kunskaper i praktiken. Till en början har du en mer observerande roll men får efter hand ta mer ansvar i den dagliga verksamheten. Du kommer att få testa på att planera och genomföra undervisning eller aktivitet med stöd av en erfaren lärare som är din handledare.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du som student kommer att placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Var du som student VFU-placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-placering i en annan kommun än där du bor. Hänsyn till din bostadsadress kan bara tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Den begränsade tillgången på platser innebär också att det inte finns möjlighet att lämna önskemål om VFU-placering. Som student får du inte heller själv kontakta skolor för att ordna VFU-placering.

Du gör all din VFU i ditt förstaämne, alltså det ämne som står först i ämneskombinationen du söker till.

Om du sökt Ämneslärarprogrammet för att bli lärare i musik så innebär det inte att du blir lärare i ett visst instrument och vi kan inte heller garantera att du får göra din VFU inom ditt valda huvudinstrument, även om vi försöker ta hänsyn till det när det är möjligt. Placering sker på en gymnasieskola med estetprogrammet, inriktning musik eller på en 7-9-skola.

SNABBA FAKTA

VAR?
I Göteborg och kommunerna omkring. Placeringen sker utifrån ditt program, inriktning och ämnesval. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna lärare och elever och bli mer bekväm så att du kan fokusera på din utveckling. Du gör all din VFU i ditt förstaämne, alltså det ämne som står först i ämneskombinationen du söker till.

NÄR?
Totalt ca 20 veckor uppdelade på fyra tillfällen. Första tillfället är under 1:a terminen. Under VFU:n har du samma arbetsschema som din handledare.

HUR?
Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. Inom vissa kurser gör man VFU i par.

VARFÖR?
Under VFU:n får du testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och får erfarenhet av yrkesrollen och den pedagogiska miljön.

VFU utomlands

Inom vissa ämnen kan man göra VFU-kurs nummer 3 eller 4 utomlands. Hur det ser ur för ditt förstaämne (det ämne som står först i ämneskombinationen du söker till) kan du höra med berörd institution. Se kontaktperson under sidan med ämnen.

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll. Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån. Syftet med kravet på belastningsutdrag är naturligtvis att skydda barnen inom skola/barnomsorg.
Du måste ansöka om ett utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten  i god tid innan VFU ska genomföras. I normalfallet tar det ca två veckor att få utdraget och det är giltigt i ett år. Du ansvarar för att lämna utdraget på ditt VFU-område vid VFU-start. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

Kontaktpersoner

VFU-handläggare
KPU och Ämneslärarprogrammet
Kristina Lindahl
Telefon: 031- 786 5860
kristina.lindahl@gu.se

Håkan Kollberg Winsnes
Telefon: 031-786 5528
hakan.kollberg@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till: studentportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses LLU, VFU-kurslärare/kursledare och koordinator.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

Här hittar du bland annat:

  • kontaktuppgifter till handläggare
  • lärarutbildarens häfte
  • inloggning till Studieplans- och VFU-webb för koordinatorer och VFU-kurslärare
  • riktlinjer för VFU
  • bedömningsblanketter för LLU och VFU-kurslärare
  • information om VFU-områden
  • VFU-perioder
  • information om introduktionsutbildning för LLU
     

 

Sidansvarig: Håkan Kollberg Winsnes|Sidan uppdaterades: 2017-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?