Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resebidrag i samband med VFU

Som student inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet kan du bli VFU-placerad i Göteborg eller i kommunerna runt Göteborg. Reseavstånden mellan studieort/bostadsort och VFU-område och kostnader för dessa blir därför olika för alla studenter.

För de studenter som placerats inom den blå markeringen utgår ej resebidrag (ex. Ale och Kungsbacka).

Bilden anger Västtrafiks kommunzoner. Inom den blå markeringen utgår ej resebidrag (ex. Ale och Kungsbacka).

Är du VFU-placerad i en kommun där resan sträcker sig över två kommunzoner räknat från studieorten Göteborg, till exempel Alingsås på kartan ovan, finns möjlighet att söka resebidrag för dina resekostnader vid VFU. Om du är VFU-placerad i den kommun där du bor utgår inget resebidrag. Studenter som på egen begäran placeras på VFU-område som medför en högre kostnad har inte rätt till resebidrag.

Observera att bidrag utgår enbart för den del av kostnaden som överstiger 1270 kr/termin. Detta motsvarar kostnaden för en ”Regionen runt på 30 dagar” laddning.

För att ansöka om bidrag: Skriv ut och fyll i blanketten ”Resebidragsräkning”, bifoga kvitto på inköpt områdesladdning eller kontoladdning/enkelresa.

Resebidraget förutsätter att resan görs på billigaste sätt, det vill säga i första hand med områdesladdning och i andra hand med kontoladdning. Observera att det i vissa fall blir billigare att resa med områdesladdning även om man inte reser alla dagar som kortet är giltigt.

Vid resa med kontoladdning ska ansökan även kompletteras med specifikation över hur du har rest och till vilken kostnad. Specifikation går att skriva ut via vasttrafik.se och ”Mina sidor” när du registrerat ditt västtrafikkort. Det går i vissa fall också att begära en kortinspektion hos föraren när du reser med kontoladdning.

För resor med områdesladdning/kontoladdning/enkelbiljett ersätts den del av terminens totala VFU-resekostnader som överstiger 1270 kr/termin. Alla kostnader/resor skall redovisas och verifieras med kvitton.

Om kollektivtrafik inte kan användas till VFU-området kan resebidrag för bil utgå. För att få bidrag för bilresor krävs att studenten före resan har ett skriftligt godkännande från Enheten för utredning och lärarutbildning.

För godkända resor med bil utgår ersättning med ett belopp motsvarande den skattefria delen av bilersättningen enligt inkomstskattelagen (för närvarande 1,85 kr/km) för kostnader som överstiger 1270 kr/termin. Resan beräknas med studieorten Göteborg som utgångspunkt om detta är en kortare sträcka än från bostaden.

Mer information

Frågor om resebidrag kan ställas till:
Karolina Bergmark
tel: 031-786 5518
karolina.bergmark@gu.se

Resebidragsräkning

Sidansvarig: Liv Nilsen|Sidan uppdaterades: 2017-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?