Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning - VFU

Åsa med VFU-studenten Katri

Lärarutbildningen innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en skola eller förskola. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i förskolan/skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

I utbildningen ingår 20 veckor VFU. VFU-veckorna är fördelade på ett flertal tillfällen. Under VFU:n får du testa dina nyvunna teoretiska kunskaper i praktiken. Till en början har du en mer observerande roll men får efter hand ta mer ansvar i den dagliga verksamheten. Du kommer att få testa på att planera och genomföra undervisning eller aktivitet med stöd av en erfaren förskollärare/lärare som är din handledare.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du som student kommer att placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. I skolverksamheterna handleds du av en lärare, förskollärare eller fritidspedagog, beroende på vilket program du läser.
Var du som student VFU-placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-placering i en annan kommun än där du bor. Hänsyn till din bostadsadress kan bara tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Den begränsade tillgången på platser innebär också att det inte finns möjlighet att lämna önskemål om VFU-placering. Som student får du inte heller själv kontakta skolor för att ordna VFU-placering.

SNABBA FAKTA

VAR?
I Göteborg och kommunerna omkring. Placeringen sker utifrån ditt program, inriktning och ev. ämnesval. Målet är att du är på samma förskola/skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna lärare och barn/elever och bli mer bekväm så att du kan fokusera på att utvecklas i din yrkesroll

NÄR?
Totalt ca 20 veckor uppdelade på tre-fem tillfällen. Första tillfället är under 1:a eller 2:a terminen. Under VFU:n har du samma arbetsschema som din handledare.

HUR?
Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper.

VARFÖR?
Under VFU:n får du testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och får erfarenhet av yrkesrollen och den pedagogiska miljön.
 

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll. Denna regel gäller för alla studenter förutom de som läser på Yrkeslärarprogrammet. Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån. Syftet med kravet på belastningsutdrag är naturligtvis att skydda barnen inom skola/barnomsorg.
 

Du måste ansöka om ett utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. I normalfallet tar det ca två veckor att få utdraget och det är giltigt i ett år. Du ansvarar för att lämna utdraget på ditt VFU-område vid VFU-start. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

VFU i de olika lärarprogrammen

Elever i lärandemiljöer
Elever i lärandemiljöer
Elever i lärandemiljöer
Elever i lärandemiljöer
Sidansvarig: Mats d Hermansson|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?