Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Yrkeslärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildningen. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på tre tillfällen. Under VFU:n får du testa dina nyvunna teoretiska kunskaper i praktiken. Till en början har du en mer observerande roll men får efter hand ta mer ansvar i den dagliga verksamheten. Du kommer att få testa på att planera och genomföra undervisning eller aktivitet med stöd av en erfaren lärare som är din handledare.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du som student kommer att placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. 

Om du har en anställning på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildning har du möjlighet att ansöka om att få göra VFU inom din tjänst.

Om du inte är anställd inom gymnasieskola eller vuxenutbildning så ordnar universitetet en VFU-plats till dig. Var du som student placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor. Hänsyn till din bostadsadress kan bara tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Den begränsade tillgången på platser innebär också att det inte finns möjlighet att lämna önskemål om plats. Som student får du inte heller själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

SNABBA FAKTA

VAR?
I Göteborg och kommunerna omkring. Placeringen sker utifrån ditt program, inriktning och ämnesval. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna lärare och elever och bli mer bekväm så att du kan fokusera på din utveckling.

NÄR?
Totalt ca 20 veckor uppdelade på tre tillfällen. Första tillfället är under 2:a terminen. Under VFU:n har du samma arbetsschema som din handledare.

HUR?
Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper.

VARFÖR?
Under VFU:n får du testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och får erfarenhet av yrkesrollen och den pedagogiska miljön.

 

Kontakt

VFU-handläggare
Yrkeslärarprogrammet

Pia Lundahl
Telefon: 031-786 5574
pia.lundahl@gu.se

Kristina Lindahl
Telefon: 031- 786 5860
kristina.lindahl@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till: studentportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses LLU, VFU-kurslärare/kursledare och koordinator.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

Här hittar du bland annat:

  • kontaktuppgifter till handläggare
  • lärarutbildarens häfte
  • inloggning till Studieplans- och VFU-webb för koordinatorer och VFU-kurslärare
  • riktlinjer för VFU
  • bedömningsblanketter för LLU och VFU-kurslärare
  • information om VFU-områden
  • VFU-perioder
  • information om introduktionsutbildning för LLU
     

 

Sidansvarig: Pia Lundahl|Sidan uppdaterades: 2017-04-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?