• Terminsstart för nya ämneslärarstudenter

[2019-09-04] I början av september är det nystart på många håll inom universitetet. Under måndagen hälsades Ämneslärarprogrammets studenter välkomna i den vackra aulan i Vasaparken och därmed är höstterminen 2019 igång.

• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-26] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.

• Studien TALIS visar: Svenska lärare nöjda med sitt arbete

[2019-06-20] Svenska lärare nöjda med sitt arbete men byter skola oftare, meddelar Skolverket i ett pressmeddelande 2019-06-19. Över 90 procent av de svenska lärarna är nöjda med sitt arbete. En övervägande majoritet anser också att fördelarna med yrket tydligt uppväger nackdelarna. Samtidigt stannar de svenska lärarna kortare tid på sin arbetsplats än tidigare. Det visar den internationella studien TALIS 2018 som belyser lärares och rektorers arbete.

• Fler studerande på KPU använder möjligheten till högre studiebidrag

[2019-06-18] Den 1 juli 2018 utökades möjligheten att studera till ämneslärare med det högre studiebidraget. Efter det har antalet som använder det högre bidraget tredubblats - från 300 till 900 studerande, visar en ny uppföljning som Centrala studiestödsnämnden, CSN, nu lämnat till regeringen. CSN:s nya uppföljning visar att antalet studerande som får det högre bidraget för KPU ökat markant i och med att målgruppen har breddats. Läs hela nyheten på CSN:s sida.

• Nytt avtal och organisation kring VFU

[2019-05-17] Nyligen samlades representanter från både universitetet och skolväsendet för ett uppstartsmöte för VFU-beredningen. Beredningen blir en ny samverkansyta mellan Göteborgs universitet och medverkande skolhuvudmän inom VFU-området.