Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny kull ämneslärarstudenter igång

Nyhet: 2017-08-31

En av talarna på Ämneslärarprogrammets introduktion i den pampiga aulan var universitetets nya rektor Eva Wiberg, som själv arbetat som lärare. I sitt tal nämnde hon bland annat den mycket goda arbetsmarknaden som väntar studenterna.

Rektor avlivade också en del myter, till exempel att lärare tjänar dåligt. Det stämmer absolut inte, utan lärarnas löner har ökat mycket de senaste tre åren och medellönen för gymnasielärare ligger på 35 500 idag.

Mycket under introduktionen handlade om praktiska saker som säkert besvarade många av de frågor som surrade i huvudet på studenterna:

När kommer praktiken? Hur många examensarbeten ska jag göra och vad krävs för att jag ska bli godkänd? Vem bestämmer examensmålen? Vad är en studiegång? Hur registrerar jag mig på en kurs?

Två av de nyantagna blivande ämneslärarna är Erik Solin, med ämnena bild och svenska som andraspråk och Aina Thimell, svenska och svenska som andraspråk (se foto ovan). De är båda 24 år och tycker att studierna på universitetet ska bli spännande. Erik har tidigare pluggat på konstskola och Aina har läst socialpsykologi för några år sedan.

Ny programguide för Ämneslärarprogrammet

Den alldeles rykande färska programguiden låg till grund för mycket av informationen under introduktionen. I den finns det mesta av det som utgör Ämneslärarprogrammets kärna och ramar. Man kan till exempel se vilka behörigheter man får med en ämneslärarexamen.

- Vissa ämnen kan du faktiskt undervisa i från årskurs 1 från grundskolan, upplyser Örjan Hansson och Ann-Christin Randahl om. De två är programledare för Ämneslärarprogrammet.

De beskrev också hur man i utbildningen varvar ämnesstudier med utbildningsvetenskap och praktik, eller VFU som betyder verksamhetsförlagd utbildning.


Presentation av språkhandledningen och studievägledningen

Språkhandledare Linda Larsson var en annan av talarna under eftermiddagen.

- Många av er är nya på universitetet och vi vet av erfarenhet en del behöver stöttning i skrivandet. Vi på språkhandledningen kan hjälpa till med strategier och strukturer i samband med ert akademiska skrivande, men även studieteknik och det muntliga.

Kerstin Jaktén är en av tre så kallade programstudievägledare för Ämneslärarprogrammet.

Hon sa att många idag kanske funderar på om universitetet verkligen är en plats för dem.

- Kom då ihåg att byggnaderna förvisso kan vara imposanta med det är människorna som är universitetet. Mångfalden gör helheten. Och alla behövs!

Kerstin Jaktén uppmanade med emfas studenterna att våga fråga, att ta en plats i helheten och att bygga trygga och snälla relationer.

Unik satsning på hållbarhet

En del av utbildningen som fick en särskild presentation är den kurs som kallas Hållbar utveckling med människan i centrum.

- Detta är en unik satsning i vilken vi samarbetar med alternativa lärmiljöer som Universeum och Världskulturmuseet. Kursen handlar om såväl miljömässig som social hållbarhet, och kommer under termin tre för alla ämneslärarstudenter, oavsett ämne, berättade Örjan Hansson.

Läs mer om Ämneslärarprogrammet här

Mer om studievägledningen här

 

AV:
0766185510

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se

Sidansvarig: webbansvarig UF och EUL|Sidan uppdaterades: 2006-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lararutbildning.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter_Detalj//ny-kull-amneslararstudenter-igang.cid1512607
Utskriftsdatum: 2018-02-20