Nya lärare firades med pompa och ståt

Nyhet: 2014-10-10

Mod. Skalbaggar. Framtidsdrömmar. Det handlade några av talen om under höstens examenshögtid.

Ett hundratal nyblivna lärare och deras anhöriga fyllde den vackra salen i Vasaparken till sista plats. Finstämd musik och högtidliga tal var grundpelarna i programmet.

Lärarutbildningens utbildningschef Anna Brodin agerade konferencier och ledsagade publiken genom programmet. Hon berättade att det var lärare från Lärarprogram 2001, med olika examina som satt i publiken. Utöver dessa så börjar också studenterna från 2011 års lärarutbildning bli färdiga med sin utbildning och det gäller Yrkeslärarprogrammet, KPU och Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem.

Studenter från påbyggnadsutbildningarna till speciallärare och specialpedagoger var också närvarande.

Mod viktig läraregenskap

Jörgen Tholin är universitetsdirektör vid Göteborgs universitet, och tillika lärare. Han tog sin lärarexamen vid Göteborgs universitet för 30 år sedan och kunde alltså själv personligen relatera till de känslor man har när utbildningen plötsligt är slut. Han berättade att han då kände en viss panik, är det redan slut nu?

- En sak man behöver som lärare är MOD. Och så läste han en dikt om detta: ”Instruktion för skalbaggar”, av Margareta Ekström (se nedan).

Goda förebilder

Kompetenta, välutbildade, målmedvetna, de goda förebilderna. Så adresserade politikern Cecilia Dalman Eek församlingen.

- Det är ni som ska göra barnens framtidsdrömmar verkliga. Ni ska vara de som ser och förstår, men också sätter gränser. Det är inget enkelt enkelt yrke ni valt. Det är en ansvarsfull uppgift som kräver bra förutsättningar.

- Huvuduppgiften är att skapa trygga samhällsmedborgare med kunskap och framtidstro, varmt lycka till med detta!

Kom tillbaka till universitetet

Inger Brännberg är programledare inom Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem. Hennes råd löd som följer:

- Våga be om stöd och hjälp under er lärargärning. Ta en fika med någon som du kompar gott med. Och kom tillbaka till universitetet under yrkeslivet för bredd och djup i dina kunskaper.

Fick jobb via VFU

Johannes Salnäs är precis färdig med sina lärarstudier.

Han har dubbel anledning att fira idag eftersom han även har en anställning att glädja sig åt. Jobbet som förskollärare på Hisingen fick han genom sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU.

- Det är förstås stor skillnad nu när jag jobbar jämfört när jag pluggade. VFU:n förberedde mig väl, men det är mycket jag lär mig nu ute i verksamheten också. Om dokumentation och språkutveckling, exemplifierar han.

För honom var det självklart att han skulle jobba med människor, och gärna små barn.

Och han är faktiskt inte helt klar med sina studier ännu. Han tänker göra som Inger Brännberg uppmanade de nya lärarna; återvända till akademin.

- Jag tänker bygga på med specialpedagogik när jag har jobbat ett tag, säger Johannes Salnäs.

Margareta Ekströms dikt "Instruktion för skalbaggar".
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas
För att man skall kunna flyga
måste man gå högst upp på strået