Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Organisation för lärarutbildning

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet är hela universitetets angelägenhet, och involverar en stor mängd institutioner i syfte att ta till vara lärosätets bredd.

Samordningsnämnden för lärarutbildning är ett universitetsgemensamt organ med övergripande uppdrag att – med tillvaratagande av universitetets samlade kompetens – strategiskt utveckla, samordna och övergripande kvalitetssäkra lärarutbildningen vid Göteborgs universitet. Nämndens ansvarsområde innefattar de utbildningar som leder till förskollärar- och lärarexamen samt påbyggnadsprogram och fort- och vidareutbildning för förskollärare och lärare. I samordningsnämnden ingår ledamöter från samtliga fakulteter.

Lärarutbildningens samverkansråd är ett forum för strategiska diskussioner mellan akademin och skolväsendet, och utgör ett rådgivande organ till samordningsnämnden för lärarutbildning. I samverkansrådet ingår ledamöter från Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Göteborgsregionen.

Programansvar inom lärarutbildningen

SOL är programansvarig för:

  • Ämneslärarprogrammet
  • Kompletterande lärarutbildning - ULV & VAL
  • Kompletterande pedagogisk utbildning - KPU - Ma/Nv/Tk, med förhöjd studietakt

 

Utbildningsvetenskapliga fakulteten är programansvarig fakultet för:

  • Förskollärarprogrammet
  • Grundlärarprogrammet
  • Yrkeslärarprogrammet
  • Kompletterande pedagogisk utbildning - KPU - ordinarie studiegång
  • Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet

Verksamhetsstöd inom lärarutbildning

Verksamhetsstöd till lärarutbildningen återfinns inom Gemensamma förvaltningen (Enheten för utredning och lärarutbildning och Ekonomienheten) och Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Enheten för utredning och lärarutbildning (EUL) ger stöd inom SOL:s ansvarsområde för Ämneslärarprogrammet, Kompletterande pedagogisk utbildning, Ma/Nv/Tk med förhöjd studietakt och Kompletterande lärarutbildning. EUL ansvarar för VFU-placeringar och överenskommelser med skolhuvudmännen samt ersättning för VFU. På enheten finns också Regionalt utvecklingscentrum (RUC) som samordnar fortbildning för verksamma lärare.

Utbildningsvetenskapliga fakulteten ger samlat stöd inom fakultetens uppdrag i lärarutbildningen. För fakultetens programansvar finns en programansvarig institution för respektive program.
 

Webbplatser inom lärarutbildning

lararutbildning.gu.se - för dig som vill bli lärare

studentportal/lärarutbildning - för dig som är lärarstudent

medarbetarportal/lärarutbildning - för dig som är medarbetare inom lärarutbildning vid Göteborgs universitet

korsvagen.gu.se - fortbildning för förskollärare och lärare

ruc.gu.se - fortbildningsnätverk

lararlyftet.gu.se - fortbildning för lärare

cul.gu.se - forskarskola för lärare

Sidansvarig: Heléne Norling|Sidan uppdaterades: 2019-01-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?