Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bild

Barn som ritar

Inom Ämneslärarprogrammet kan du läsa till bildlärare i grundskolan och gymnasiet. Du kan läsa bild i båda inriktningarna:

  • Årskurs 7-9
  • Gymnasieskolan

Båda inriktningarna ger behörighet att undervisa från grundskolans årskurs 1 ända upp till gymnasienivå. Det som skiljer de båda inriktningarna åt är att man inom årskurs 7-9 läser 90 högskolepoäng inom ämnet bild (utbildningens totala längd 4,5 år) medan man inom gymnasieskolan läser 120 högskolepoäng och får därmed en fördjupning i ämnet (utbildningens totala längd 5-5,5 år beroende på vilket annat ämne man läser). Båda inriktningarna ger undervisningsbehörighet för årskurs 1–9.

Vi erbjuder dig en spännande och modern utbildning, där pedagogik och konstnärliga arbetssätt varvas med praktiska delar. Inom bildämnet används idag en kombination av analoga och digitala redskap. Bilden som estetiskt uttryck har kommunikativa och språkliga aspekter som är av stor betydelse för barn och ungas lärande. Som bildlärare har du stora möjligheter att i mötet med elever arbeta med och reflektera kring bildens roll i samhället.

I utbildningen integreras konstnärlig gestaltning, pedagogik och teori. Samtalet om den kommande yrkesrollen är en central del i arbetet. Bildämnet ses som en del av ett samtida visuellt kulturellt fält i vid mening, med dess mångfald av visuella uttryck. Samtidskonsten som fenomen, metod och innehåll spelar en stor roll i utbildningen då frågor rörande omvärld, offentlighet och demokrati alltid är centrala likaväl för den konstnärliga processen som för lärarrollen. I utbildningen betonas insikten om att den blivande bildläraren som individ är bärare av kunskaper, ideologier och värderingar som har väsentlig betydelse för barns kunskapsutveckling.

Utbildningen har sin utgångspunkt i processbaserat lärande och undersökande arbetsformer där pedagogiskt fokus ligger på processen i lärandet, bedömning av kreativ process och workshopmetoder. Genom kortare och längre gestaltningsprojekt och workshops får du möjlighet att utveckla såväl ett eget kreativt arbetssätt, som din förmåga att både reflektera över och kommunicera genom visuella uttrycksmedel. Arbete enskilt och i grupp varvas och stor vikt läggs vid diskussioner och seminarier.

Utbildningen förbereder studenten väl för en kommande yrkesroll, samt ger färdigheter och kunskaper kring de olika samhällsuppdrag som är skrivna i skolplaner och andra riktlinjer. Utbildningen har förankring i skolans uppdrag, styrdokument liksom den nationella kursplanen i bild. I utbildningen behandlas även bedömning och betygssättning i skolan, och bildämnets historia och konstvetenskap.

Observera att du ansöker i två steg. Se information till höger.

Du kan också välja att läsa till bildlärare genom att gå Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem eller årskurs 4–6. 

Färdighetsprov

I samband med din ansökan på antagning.se ska du gör du ett färdighetsprov i bild.

Observera att du ansöker i två steg:

  1. Ansökan antagning.se senast 18 april.
  2. Digitalt färdighetsprov skickas in under perioden 15-25 april

 

Generell information om antagningsprocessen på HDK:s webbsidor. Mer specifik information om arbetsprover för bild kommer.

Studieinformation

Ämnesinfo, ämnesbedömningar:
Catharina Valenta
E-post: catharina.valenta@hdk.gu.se
tel: 031 – 786 5025

Studievägledare
Lena Collin
lena.collin@hdk.gu.se
tel: 031-786 1107

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-03-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?