Dans - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dans

Dansande studenter i trappa. Foto:Stig-Magnus Thorsén

Sedan 2016 är det möjlig att studera till gymnasielärare i dans vid danslärarutbildning i Göteborg. Utbildningen har ett brett dansfokus men tar avstamp i genrerna jazzdans, modern och nutida dans samt streetdans. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen i dans och ett annat ämne, där du efter avslutad examen har du den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet dans på gymnasiet.

Danslärarutbildning i Göteborg ges i kombination med ett annat ämne där kurserna i dans och det andra ämnet läses växelvis. Dans är ditt förstaämne och är uppdelat i 8 kurser om vardera 15hp som ligger utspritt under 5 år. I ämneskurserna i dans ingår danslektioner i jazzdans, modern och nutida dans samt streetdans. Utöver danslektioner har du lektioner i bland annat dansdidaktik, koreografi, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga. Utbildningen fokuserar på dansdidaktiska moment inom genrerna modern och nutida dans och jazzdans, men ger även didaktiska moment inom streetdans.

Danslärarutbildningen i Göteborg har ett samarbete med Dans och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Genom detta samarbete har vi möjlighet att bjuda in erfarna gästlärare från DOCH till danslärarutbildningen i Göteborg, vilket vi ser som ett erfarenhetsutbyte och tillskott till vår miljö.

Utöver ämneskurser består utbildningen av en så kallad utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), som ingår i alla ämneslärarutbildningar. UVK behandlar bland annat ledarskap, specialpedagogik och pedagogik. Under sammanlagt 1 termin praktiserar du i skolmiljö under kursrubriken Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). När du är ute på din VFU får du möjlighet att observera hur erfarna gymnasielärare undervisar, undervisa själv samt föra pedagogiska samtal med din handledare.

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan hittar du på Ämneslärarprogrammets startsida.

Bli danslärare i en inspirerande konstnärlig miljö

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö i huset Artisten och på några av Göteborgs universitets andra institutioner för att med bra förutsättningar kunna utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper. Du ges rika tillfällen till att samverka och utvecklas med flera andra konstarter. Vid Högskolan för scen och musik utbildas skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, performanceartister, operasångare och har en omfattande forskarutbildning – en spännande konstnärlig och kreativ miljö samt unik mötesplats för lärande, skapande och nätverkande.

Läs mer om att bli lärare i ämnet dans.

Antagningsprov dans

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett antagningsprov i dansteater. Antagningsprov görs för att pröva särskild behörighet.

Observera att du ansöker i två steg:

  1. Ansökan: på antagning.se
  2. Antagningsprov: görs vecka 20.

 

Antagning sker genom färdighetsprov där särskild vikt läggs vid god dansunderbyggnad med väl utvecklat tekniskt kunnande, expressiv gestaltning, rytmsinne och musikalitet.

Antagningsproven äger rum i Göteborg i vecka 20. Kallelse skickas till alla sökande per e-post.

Så gör du antagningsprovet

Studievägledning

Vill du veta mer om ämnet, kontakta

Ninnie Andersson

ninnie.andersson@hsm.gu.se  (e-post)
telefon: 070-2414829

Sidansvarig: Anders Larsson|Sidan uppdaterades: 2018-12-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?