Dans - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dans

Dansande studenter i trappa. Foto:Stig-Magnus Thorsén

Sedan 2016 är det möjligt att studera till gymnasielärare i dans vid Göteborgs universitet. Från och med hösten 2020 går det att söka både ettämnes- och tvåämnesexamen i dans. Utbildningen har ett brett dansfokus men tar avstamp i genrerna jazzdans, modern och nutida dans samt streetdans. Utbildningen leder fram till ämneslärarexamen i dans med dansfördjupning eller dans och ett annat ämne. Efter avslutad examen har du den behörighet som krävs för att kunna ansöka om lärarlegitimation i ämnet dans på gymnasiet.

Från och med hösten 2020 går det att söka både ettämnes- och tvåämnesexamen i dans

Ettämnesutbildningen- dans med dansfördjupning

Inom ämneslärarprogrammet i ämnet dans med dansfördjupning läser du kurserna i dans och dansfördjupning växelvis. Dans är uppdelat i 14 ämneskurser om vardera 15 hp som ligger utspritt under fem år. Åtta av dessa kurser läses tillsammans med studenter antagna till dans och ett annat ämne. I ämneskurserna i dans ingår danslektioner i jazzdans, modern och nutida dans samt streetdans. Utöver danslektioner har du lektioner i bland annat dansdidaktik, koreografi, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga. Utbildningen fokuserar på dansdidaktiska moment inom genrerna modern och nutida dans och jazzdans, men ger även didaktiska moment inom streetdans. Kurserna inom dansfördjupningen fokuserar på koreografi och består av 6 kurser om vardera 15hp. I dansfördjupningen kommer du fördjupa dig inom ditt eget arbete med koreografi, didaktik för undervisning i koreografi på gymnasiet, konstnärlig forskning samt skapande av föreställning.

Tvåämnesutbildningen- dans och ett annat ämne

Inom ämneslärarprogrammet i ämnet dans och ett annat ämne läser du kurserna i dans och det andra ämnet växelvis. Dans är ditt förstaämne och är uppdelat i åtta kurser om vardera 15hp som ligger utspritt under fem år. I ämneskurserna i dans ingår danslektioner i jazzdans, modern och nutida dans samt streetdans. Utöver danslektioner har du lektioner i bland annat dansdidaktik, koreografi, dansanalys, dansteori och anatomi/fysiologi med syfte att utveckla både din konstnärliga och pedagogiska förmåga. Utbildningen fokuserar på dansdidaktiska moment inom genrerna modern och nutida dans och jazzdans, men ger även didaktiska moment inom streetdans.

Översikt över kurser för ämneslärarprogrammet i dans

Ämneslärarprogrammet i ämnet dans i Göteborg har ett samarbete med Dans och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Genom detta samarbete har vi möjlighet att bjuda in erfarna gästlärare från DOCH till ämnet dans i Göteborg, vilket vi ser som ett erfarenhetsutbyte och tillskott till vår miljö.

Utöver ämneskurser består utbildningen av en så kallad utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), som ingår i alla ämneslärarutbildningar. UVK behandlar bland annat ledarskap, specialpedagogik och pedagogik. Under sammanlagt 1 termin praktiserar du i skolmiljö under kursrubriken Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). När du är ute på din VFU får du möjlighet att observera hur erfarna gymnasielärare undervisar, undervisa själv samt föra pedagogiska samtal med din handledare.

Allmän information om ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan hittar du på Ämneslärarprogrammets startsida.

Bli danslärare i en inspirerande konstnärlig miljö

Du studerar i en stimulerande konstnärlig och vetenskaplig miljö i huset Artisten och på några av Göteborgs universitets andra institutioner för att med bra förutsättningar kunna utveckla dina egna färdigheter samt dina lärarkunskaper. Du ges rika tillfällen att samverka och utvecklas med flera andra konstarter. Vid Högskolan för scen och musik utbildas bland annat skådespelare, musiker, lärare i musik, dans och teater, musikalartister, performanceartister och operasångare och det finns en omfattande forskarutbildning – det är en spännande, konstnärlig och kreativ miljö samt en unik mötesplats för lärande, skapande och nätverkande.

Läs mer om att bli lärare i ämnet dans

Så här ansöker du

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett digitalt antagningsprov i dans där särskild vikt läggs vid god dansunderbyggnad med väl utvecklat tekniskt kunnande, expressiv gestaltning, rytmsinne och musikalitet. Antagningsprov görs för att pröva särskild behörighet.
Nedan beskrivs antagningsprocessen:

1. Anmäl dig till Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan dans på www.antagning.se
Ansökningsperiod: 16 mars – 15 april 2020

Du kan söka ettämnesexamen i dans (Dans, fördjupning) och/eller tvåämnesexamen i dans och ett annat ämne (Förstaämne: Dans)
OBS! Välj "Hösten 2020" för din sökning!

2. I slutet av v.16 kommer den sökande få information via e-post om hur hen kan ladda ner filmer med dansmaterial som den sökande ska lära sig via sharefile och hur hen laddar upp sina egna filmer på slideroom.

3. Antagningsprov ska vara inlämnat senast: 12 maj 2020
Lämnas in via SlideRoom, prov 1.

4. Antagningsbesked: 9 juli 2020 på Mina sidor på antagning.se

5. Sista svarsdag för sökande: 24 juli 2020
 

 

Antagningsprov dans

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett antagningsprov i dansteater. 

OBS nya antagningsprov!

Pga rådande omständigheter kommer antagningsproven i år att göras digitalt. Mer info kommer på på institutionens sida.

 

Studievägledning

Vill du veta mer om ämnet, kontakta

Ninnie Andersson

ninnie.andersson@hsm.gu.se  (e-post)
telefon: 070-2414829

Sidansvarig: Anders Larsson|Sidan uppdaterades: 2020-03-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?