Musik - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Musik

Studenter på scen och piano i förgrunden.

Ämnet musik läses på Högskolan för scen och musik i huset Artisten där många kreativa utbildningar möts under samma tak.

Vi lägger stor vikt vid att du ska känna dig förberedd att gå ut och möta dagens ungdom och känna till både deras värld och deras musik. I ämnet musikalisk kommunikation får du som musiker lära dig om hur du på bästa sätt kommunicerar din musik till en publik. Musikpedagogisk kommunikation handlar om att öva sig i hur man som lärare på bästa sätt kommunicerar ut till eleverna.

Musik, ettämneslärare


Du kommer att få undervisning på ditt huvudinstrument med fokus på den musik du helst spelar: improvisationsjazz, världsmusik, pop/rock eller klassisk musik. Inom ditt huvudämne spelar du också i en ensemble. I vissa fall kan detta ske tillsammans med musikerstudenter. Du kommer även att ha lektioner i sång/tal, teori, musikteknik, ensembleledning m.m. vilka är ämnen som är relevanta för din kommande yrkesroll. Du kommer också att få lära dig om metoderna för hur man lär och lär ut och få diskutera förhållningssätt och olika problemlösningar som uppstår i samband med möte med barn och ungdomar.

Du kommer också att få arbeta med olika projekt under din utbildning, både konstnärligt och pedagogiskt. I det ena projektet ställs du själv som musiker i fokus och i det andra ska du som lärare undervisa elever på gymnasiet med fokus på deras musikaliska framträdande. Du kommer att under din utbildning få välja ett eller flera ämnen som du kan fördjupa dig i. Dessa väljer du ur vår katalog av fristående kurser. Vi kommer att arbeta väldigt nära gymnasieskolans mål och kursbeskrivningar för att få en så bra insikt som möjligt i din framtida arbetsplats.

Musik i kombination med annat ämne


Du kommer att få undervisning i ditt huvudinstrument. Ensemblespelet i tvåämnesutbildningen är PRIK (praktisk instrumentkännedom) där man alternerar de vanligaste ackompanjemangsinstrumenten.

Du kommer även att få undervisning i sång/tal, teori, musikteknik, ensembleledning m.m. vilka är ämnen som är relevanta för din kommande yrkesroll. Du kommer också att lära dig om metoderna för hur man lär och lär ut och få diskutera förhållningssätt och olika problemlösningar som uppstår i samband med möte med barn och ungdomar.

Du kommer att få arbeta med olika projekt under din utbildning. Projekten är inte bara inriktat på själva konserten/uppspelet utan du får arbeta i team där allt som har med ett projekt att göra ingår.


Läs mer om att bli lärare i ämnet musik på Högskolan för scen och musik (HSM)

Antagningsprov

I samband med din ansökan på antagning.se gör du ett antagningsprov i musik. Antagningsprov görs för att pröva särskild behörighet och för att utgöra urvalsgrund för antagning till de olika utbildningsalternativen.

OBS nya antagningsprov!

Pga rådande omständigheter kommer antagningsproven i 2020 att göras digitalt. Vi kommer använda oss av Slideroom och proven ska läggas in där senaste söndag 12 maj. Mer information kommer inom kort på institutionens sida.

Så gör du antagningsprovet

Studievägledning

Vill du veta mer om ämnet kontakta

Maria Larsson
Tel: 0708-599 551
E-post: maria.larsson@hsm.gu.se
 

Sidansvarig: Anders Larsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?