Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämneslärarprogrammet inriktning årskurs 7-9

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7–9 är en utbildning som förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.  Du läser 2-3 skolämnen varvat med praktik på en grundskola samtidigt som du får de teoretiska verktyg du behöver för att kunna undervisa.

Inriktningen omfattar 270 högskolepoäng. Den leder till en ämneslärarexamen och avläggs på avancerad nivå. Inriktningen ger behörighet att arbeta som lärare i årskurs 1 t.o.m. gymnasieskolan beroende på ämnesval.

Utbildningen omfattar tre områden:

  • Utbildningsvetenskaplig kärna (40 veckor=60 högskolepoäng)
  • Ämnesstudier (120 veckor=180 högskolepoäng), fördelade över tre ämnen
  • Verksamhetsförlagd utbildning (20 veckor=30 högskolepoäng)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du läser fyra teman:

  • Lärande, utveckling och didaktik
  • Läroplansteori, organisation, uppföljning och analys av lärande och utveckling
  • Ledarskap, specialpedagogik, sociala relationer och konflikthantering
  • Vetenskapsteori och forskningsmetodik, utvärdering och utvecklingsarbete.

Ämnesstudier

Den största delen av dina studier kommer du att ägna åt dina ämnesstudier. Rollen som ämneslärare förutsätter ett intresse för de ämnen man undervisar i. Genom dina ämnesstudier och i ämnesdidaktiken får du de verktyg som du behöver för att bli en engagerad och kunnig lärare inom dina ämnesområden. Ämnesstudierna omfattar totalt 120 veckor och du kommer att läsa tre ämnen. I ett av ämnena läser du totalt 60 veckor och i de två andra ämnena vardera 30 veckor. Det innebär att du kommer att få ett större ämnesdjup i ett utav ämnena - det ämnet blir ditt huvudämne.  

Vilka ämnen och ämneskombinationer som är sökbara hittar du under Ämnen och ansökan i menyn.

Mer information om ämnen och ämneskombinationer finns under ämnen.

Självständigt arbete (examensarbete)

Under din utbildning genomför du två självständiga arbeten, så kallade examensarbeten. Varje examensarbete omfattar 10 veckor (15 högskolepoäng) och skrivs inom ramen för ditt huvudämne, det vill säga inom det ämne som omfattar 60 veckor (90 högskolepoäng). Målet med dessa är att du ska utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till och i ditt kommande yrke. Det första examensarbetet skriver du på grundnivå och det andra på avancerad nivå. Det andra examensarbetet avslutar din utbildning.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under din utbildning gör du även verksamhetsförlagd utbildning (VFU) om totalt 20 veckor. Under din VFU får du pröva de teoretiska kunskaper, du fått under utbildningen, i praktiken. Du får också reflektera över läraryrkets olika sidor. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, genomföra och leda pedagogisk verksamhet i skolan. Därigenom får du erfarenheter av grundskolans arbete.

Lärarutbildningsbroschyr

Bli lärare hösten 2016 våren 2017, läs pdf

Beställ hem broschyrern Bli lärare i brevlådan gratis

Ämneskombinationer ht17

Hemkunskap, idrott och bild, några av ämnena på Ämneslärarprogrammet

Ansökan och viktiga datum

Ämneslärarprogrammet startar varje hösttermin. Sök senast 15 april via antagning.se (om 15/4 infaller på en helg flyttas datumet till närmsta vardagen efter)

Datum ansökan och terminsstart

Kontakt

Lärarutbildningens studievägledning stvl.lararutb@gu.se
Telefon- och besökstid och adress

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-09-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?