Inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämneslärarprogrammet inriktning årskurs 7-9

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7–9 är en utbildning som förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.  Du läser två skolämnen varvat med praktik på en grundskola samtidigt som du får de teoretiska verktyg du behöver för att kunna undervisa.

Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng. Den leder till en ämneslärarexamen och avläggs på avancerad nivå. Inriktningen ger behörighet att arbeta som lärare i årskurs 1 t.o.m. gymnasieskolan beroende på ämnesval.

Utbildningen omfattar tre områden:

  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng)
  • Ämnesstudier (150 högskolepoäng), fördelade över två ämnen
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 högskolepoäng)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du läser fyra teman:

  • Lärande, utveckling och didaktik
  • Läroplansteori, organisation, uppföljning och analys av lärande och utveckling
  • Ledarskap, specialpedagogik, sociala relationer och konflikthantering
  • Vetenskapsteori och forskningsmetodik, utvärdering och utvecklingsarbete.

Ämnesstudier

Den största delen av dina studier kommer du att ägna åt dina ämnesstudier. Rollen som ämneslärare förutsätter ett intresse för de ämnen man undervisar i. Genom dina ämnesstudier och i ämnesdidaktiken får du de verktyg som du behöver för att bli en engagerad och kunnig lärare inom dina ämnesområden. Ämnesstudierna omfattar totalt 150 högskolepoäng och du kommer att läsa två ämnen. I ett av ämnena läser du totalt 90 högskolepoäng och i det andra ämnet 60 högskolepoäng. Det innebär att du kommer att få ett större ämnesdjup i ditt förstaämne.

Mer information om ämnen och ämneskombinationer finns under ämnen.

Självständigt arbete (examensarbete)

Under din utbildning genomför du två självständiga arbeten, så kallade examensarbeten. Varje examensarbete omfattar 15 högskolepoäng och skrivs inom ramen för ditt förstaämne, det vill säga inom det ämne som omfattar 90 högskolepoäng. Målet med dessa är att du ska utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till och i ditt kommande yrke. Det första examensarbetet skriver du på grundnivå och det andra på avancerad nivå. Det andra examensarbetet avslutar din utbildning.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under din utbildning gör du även verksamhetsförlagd utbildning (VFU) om totalt 30 högskolepoäng. Under din VFU får du pröva de teoretiska kunskaper, du fått under utbildningen, i praktiken. Du får också reflektera över läraryrkets olika sidor. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, genomföra och leda pedagogisk verksamhet i skolan. Observera att specifika regler och riktlinjer kan finnas under verksamhetsförlagd utbildning gällande exempelvis klädsel.

Ämnen 2020

Ämneslärarprogrammet pdf med ämneskombinationer

 

Mer information

Ansökan och viktiga datum

Ämneslärarprogrammet startar varje hösttermin. Sök senast 15 april via antagning.se (om 15/4 infaller på en helg flyttas datumet till närmsta vardagen efter)

Datum ansökan och terminsstart

Kontakt studievägledning

E-post: stvl.lararutb@gu.se
Telefon- och besökstid och adress

Sidansvarig: Anders Larsson|Sidan uppdaterades: 2020-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?