Minecraft i undervisningen - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Minecraft i undervisningen

Morgan Andersson är SO-lärare och slog igenom i sociala medier med avskedsfilmen där han mimar till I Will Always Love You uppe på skoltaket. Youtubefilmen blev en snackis och en viral succé.

Är eleverna inte trygga i skolan så funkar inte lärandet.

- När jag fem år tidigare tog över klassen var de fruktansvärt stimmiga. Tillsammans med idrottsläraren jobbade jag hårt på att få ihop gruppen. Är eleverna inte trygga i skolan så funkar inte lärandet.

Sedan dess har nya uppdrag rullat in. Bland annat har han föreläst om hur han använder Minecraft i undervisningen. Morgan letar ständigt alternativa grepp för att fånga elevernas uppmärksamhet; det kan vara allt från Justin Bieber till zombiefilmer.

- Det tror jag att många lärare missar. Kan man möta eleverna där de finns är mycket vunnet, säger Morgan.

Minecraft

skoltrötthet och ointresse har bytts till engagemang.Morgan har sett hur skoltrötthet och ointresse bytts till engagemang när eleverna får använda Minecraft som ett illustrativt verktyg när man arbetar med exempelvis industriella revolutionen. Där kan de själva testa att bygga upp storskalig köttproduktion och se vad som krävs i samhället.

- Genom att tillåta elever att använda datorspel i pedagogiskt syfte, suddas gränsen mellan skola och fritid ut. Problemlösning, samarbete och diskussioner hör till vanligheterna när man arbetar i exempelvis Minecraft, och i spelet The walking dead öppnar man upp för viktiga och ibland tunga etiska diskussioner. Utgår man ifrån elevernas intresse lär de sig bättre.

Lärarutbildningen en av de bästa tiderna i mitt liv

Morgan började som elevassistent, men hoppade efter några år på lärarutbildningen.

- De 4,5 åren på universitetet var verkligen en av de bästa tiderna i mitt liv, inte minst för att jag då träffade min fru och bästa kompis. Och det är ofta först efter några år i yrket som man märker vad som fastnade från utbildningen.

 

Sidansvarig: Anders Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-12-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?