Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kommer du in?

Det är tre saker som avgör om du bli antagen:

1. Att du uppfyller behörighetskraven

- läs mer om behörighetskraven.

Söker du en kombination med något av ämnena bild, dans, musik eller teater ska du göra ett antagnings/färdighetsprov i samband med ansökan. Läs mer under respektive ämne.

2. Urvalet

På de flesta ämneskombinationer så fördelas 66% av platserna i de olika grupperna inom betygskvoten och 34% av platserna går till dem som har ett giltigt resultat från högskoleprovet (skrivet de 5 senaste åren). Om du vill öka dina möjligheter att komma in så rekommenderar vi att du gör högskoleprovet. Då hamnar du automatiskt i två kvotgrupper i ansökningsprocessen.

Söker du en kombination med något av ämnena bild, dans, musik eller teater ska du göra ett antagnings/färdighetsprov i samband med ansökan. För bild är färdighetsprovet enbart behörighetsgrundande, vilket innebär att du måste blir godkänd för att bedömas som behörig. Urval görs sedan på samma sätt som ovan. För ämnena dans, musik och teater är antagnings/färdighetsproven urvalsgrundande, vilket innebär att de behöriga sökande rangordnas efter prestationen på antagnings/färdighetsprovet. Från hösten 2018 kommer antagningsprovet för dans att vara urvalsgrundande. Läs mer under respektive ämneslänk ovan.

3. Ansökningstrycket

Hur många som söker och vad de har för betyg och poäng i förhållande till antal platser avgör vad lägsta antagningspoängen blir.

Eftersom vi har många ämneskombinationer innebär det att vi antar ett fåtal personer per kombination. Meritpoängen varierar därför kraftigt från år till år.

Sök flera olika ämneskombinationer med de ämnen som du är intresserad av för att öka dina chanser att komma in. Fundera över vilket ämne du vill ha som första- resp. andraämne, eftersom det är skillnad mellan dessa. Fundera även på om du inte ska söka ämneskombinationer inom både inriktningen mot årskurs 7-9 och mot gymnasieskolan.

 

Planerade antal platser hösten 2017

Årskurs 7–9: 144

Gymnasieskolan: 291

Observera att planeringstalen kan komma att förändras kommande år.

 

*Antagningsstatistiken visar resultatet från urval 2 som görs centralt via antagning.se. Därefter tar respektive universitet/högskola över reservantagningen som vid Göteborgs universitet pågår ca en vecka in på terminen. Observera att antagningsstatistiken endast talar om vad som fordrades vid tidigare antagningsomgångar och inte bör användas som en förutsägelse för framtiden.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?