Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarlegitimation och undervisningsbehörighet

För att du ska kunna få jobb som lärare efter din utbildning behöver du en lärarlegitimation. Beroende på vilken examensinriktning du väljer, och vilka ämnen som ingår i din examen, ger de olika behörigheter att få arbeta som lärare i grundskolan och i gymnasieskolan.

Inriktningen Grundskolans årskurs 7–9  ger behörighet för årskurs 1-9 t.o.m. gymnasieskolan beroende på ämnesval.

Inriktningen Gymnasieskolan ger behörighet för årskurs 7-9 och gymnasieskolan. För ämnena Bild, Idrott och hälsa och Musik får du dessutom behörighet i årskurs 1-6.

Båda dessa inriktningar ger möjlighet att undervisa andra åldrar än det som inriktningarna i huvudsak avser. Dessutom blir man behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

På legitimationen kommer att anges vilken eller vilka skolformer, årskurser eller motsvarande, ämnen eller ämnesområden, som du som lärare är behörig att undervisa i. Efter din examen kan du komplettera med ytterligare behörighetsgivande utbildning, t.ex. mer ämneskunskaper, som kan ge utökad behörighet. 

 

Tabell undervisningsbehörighet

Klicka på bilden för att förstora.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-10-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?