Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Ämneslärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en grundskola eller på ett gymnasium. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Genom ett nära samarbete med Göteborgs Stad och 20-talet grannkommuner samordnas VFU-placeringar som stämmer överens med din inriktning. Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Tanken med det är att du ska lära känna skolan, lärare och elever så väl att du kan fokusera på din utveckling. Du gör alltid del av din VFU i ditt förstaämne. Om det är möjligt gör du också VFU i ditt andraämne under någon eller några perioder.

Du får inte själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

Var?

Var du placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter med den inriktning och det ämne du antagits till. Hänsyn till din bostadsadress kan bara tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Du behöver räkna med att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor. De kommuner vi placerar i är: Ale, Alingsås, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mark, Mölndal, Partille, Stenungsund, Trollhättan, Uddevalla, Varberg, Vänersborg, Öckerö. Placering sker både i kommunala och fristående skolor.

När?

I utbildningen ingår sammanlagt 20 veckor (30 hp) VFU fördelade på fyra tillfällen. Första tillfället är under första terminen. VFU omfattar en heltidstjänst. Utbildningsplan och studiegång hittar du i vänstermenyn.

Hur? 

Under den första VFU-perioden har du främst en observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar för planering och genomförande av lektioner och annan pedagogisk verksamhet. Vanligast är att du placeras i par tillsammans med en kurskamrat hos en eller flera handledare.

Observera att specifika regler och riktlinjer kan finnas under verksamhetsförlagd utbildning gällande exempelvis klädsel.

Resebidrag i samband med VFU

I vissa fall kan studenter få resebidrag under sin VFU. Vilka regler som gäller för ansökan kan du läsa här.

VFU utomlands

Vid Göteborgs universitet har du möjlighet att göra delar av VFU utomlands (vanligast två veckor under VFU 3). I regel måste du själv ta initiativ till ett sådant utbyte genom att först vända dig till din kursansvariga institution.

Beställ utdrag ur belastningsregistret i god tid före VFU

För att få genomföra din VFU måste du visa upp ett utdrag ur Polismyndighetens belastningsregister. Det tar vanligtvis två till tre veckor att få utdraget hemskickat från det du beställer det. Utdraget är giltigt i ett år.

Hitta rätt blankett genom att filtrera på ”Belastningsregistret”. Välj sedan rubriken ”Skola, förskola eller barnomsorg”/blankett 442.5.

Beställ utdrag ur belastningsregistret på Polismyndighetens hemsida

Som student ansvarar du själv för att utdraget visas för den utsedda personen inom VFU-området. VFU-samordnaren på området kan hänvisa till rätt person.

Utdraget visar om en blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare Ämneslärarprogrammet

Kristina Lindahl
Telefon: 031- 786 5860
kristina.lindahl@gu.se

Mihai Karlsson
Telefon: 031-786 5528
mihai.karlsson@gu.se

Jenny Hochleitner
Telefon: 031-786 4818
jenny.hochleitner@gu.se
 

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses VFU-handledare, VFU-kurslärare/kursledare och VFU-samordnare.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu 

Sidansvarig: Kristina Lindahl|Sidan uppdaterades: 2020-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?