Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Ämneslärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en högstadieskola eller på ett gymnasium. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna skolan, lärare och elever så väl att du kan fokusera på din utveckling.

Du gör all din VFU i ditt förstaämne, alltså det ämne som står först i ämneskombinationen du söker till.

Om du sökt Ämneslärarprogrammet för att bli lärare i musik så innebär det inte att du blir lärare i ett visst instrument och vi kan inte heller garantera att du får göra din VFU inom ditt valda huvudinstrument, även om vi försöker ta hänsyn till det när det är möjligt. Placering sker på en gymnasieskola med estetprogrammet, inriktning musik eller på en 7-9-skola.

Var?

Du får en VFU-plats i Göteborg eller i en kommun omkring. Var du placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter med den inriktning och det ämne du antagits till. Hänsyn till din bostadsadress kan bara tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Du behöver räkna med att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor.

Du får inte själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på fyra tillfällen. Första tillfället är under första terminen. VFU:n ska omfatta en heltidstjänst.

Hur? 

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du med stöd av din handledare ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. Inom vissa kurser gör man VFU i par.

Resebidrag i samband med VFU

I vissa fall kan studenter få resebidrag under sin VFU. Vilka regler som gäller för att du ska kunna ansöka om det kan du läsa om här.

VFU utomlands

Inom vissa ämnen kan man göra VFU-kurs nummer 3 eller 4 utomlands. Hur det ser ur för ditt förstaämne (det ämne som står först i ämneskombinationen du söker till) kan du höra med berörd institution. Se kontaktperson under sidan med ämnen.

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll.

Beslutet innebär att studenter ska ansöka om utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. Det tar ca 2 veckor att få utdraget och det är giltigt i 1 år. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare
KPU och Ämneslärarprogrammet

Kristina Lindahl
Telefon: 031- 786 5860
kristina.lindahl@gu.se

Håkan Kollberg Winsnes
Telefon: 031-786 5528
hakan.kollberg@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses LLU, VFU-kurslärare/kursledare och koordinator.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

Här hittar du bland annat:

  • kontaktuppgifter till handläggare
  • lärarutbildarens häfte
  • inloggning till Studieplans- och VFU-webb för koordinatorer och VFU-kurslärare
  • riktlinjer för VFU
  • bedömningsblanketter för LLU och VFU-kurslärare
  • information om VFU-områden
  • VFU-perioder
  • information om introduktionsutbildning för LLU
     

 

Sidansvarig: Kristina Lindahl|Sidan uppdaterades: 2017-08-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?