Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor om antagning till lärarutbildningen

Fråga: Vilken lärarutbildning ska jag välja om jag vill ha störst chans att få jobb?
Svar: Arbetsmarknaden för lärare och förskollärare varierar beroende på vilken inriktning du väljer och var i landet du kan tänka dig att arbeta. Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet är dimensionerad med hänsyn till bland annat arbetsmarknaden.


Fråga: Hur maximerar jag mina chanser att få en plats på lärarutbildningen?
Svar: Många program och inriktningar har ett stort söktryck. På Ämneslärarprogrammet finns det ämneskombinationer där det antas mycket få personer. Även om du har toppbetyg eller mycket bra resultat på högskoleprovet rekommenderar vi att du söker flera olika ämneskombinationer för att öka dina chanser att få en plats på lärarutbildningen.

Fråga: Alla säger att det är stor brist på lärare och förskollärare, och att det är lätt att komma in på lärarutbildningen. Varför har jag inte fått en plats med mina höga betyg?
Svar: Det finns brist på lärare, men inte alla sorters lärare. Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet är dimensionerad med hänsyn till arbetsmarknaden, söktryck och lärosätets kapacitet. På många sökalternativ krävs mycket höga betyg eller poäng på högskoleprovet för att bli antagen. Rekommendationen är att alltid söka flera alternativ för att öka chanserna att bli antagen till lärarutbildningen.

Fråga: Hur går platsfördelning och urval till?
Svar: När det är fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning, fördelas platserna genom urval. Vilken studiebakgrund du har avgör i vilken urvalsgrupp du konkurrerar.


Fråga: Hur fungerar antagning till Ämneslärarprogrammet?
Svar: När man söker Ämneslärarprogrammet väljer man bland ett stort antal olika ämneskombinationer om två eller tre ämnen. Alla studenter som antagits till samma förstaämne läser sina ämnesstudier tillsammans, och alla som antagits till samma andra- eller tredjeämne läser tillsammans. Det förekommer också samläsning mellan inriktningarna mot åk 7-9 och gymnasieskolan, mellan första-, andra- och tredjeämnen samt mellan Ämneslärarprogrammet och andra program.

Det innebär att det kan vara mycket få personer antagna till en specifik ämneskombination, men studenten kommer att samläsa med andra studenter under hela studietiden.

Fråga: Ingen person är antagen till vare sig BI eller HP. Är inte det de urvalsgrupper man antar ifrån i första hand?
Svar: Det förekommer att studenter antas i urvalsgruppen DA, direktantagning. Det rör sig om personer som antagits vid en tidigare antagningsomgång, men fått anstånd med sin studiestart och därför påbörjar sina studier vid denna antagningsomgång.


Fråga: Jag har en reservplats. Hur stor chans har jag att bli antagen?
Svar: Din chans att bli antagen beror på om de personer som är antagna till samma utbildning som du har sökt kommer att ta sin plats i anspråk eller inte, och det är därför omöjligt att svara på hur stor denna chans är.

Din chans att bli antagen förbättras inte av att komma till programintroduktionen. Vi ringer reserver i tur och ordning efter vilken reservplacering personen har.

Fråga: Hur går reservantagningen till?
Svar: Om en antagen person tackar nej till sin studieplats eller inte registrerar sig på programmet kallar vi en reserv.

I första hand återbesätts den plats som blivit ledig genom att den reserv som står först i kö i aktuell urvalsgrupp kallas. Om reserver saknas i den urvalsgrupp varifrån någon tackat nej kallas istället en reserv ur någon av de övriga urvalsgrupperna.

Reserver kallas i första hand via telefon och i andra hand via e-post, eftersom det är viktigt att en reserv så snabbt får besked och kan påbörja sin utbildning som i vissa fall redan startat. Kontrollera att du har lagt in ett aktuellt telefonnummer på antagning.se

Fråga: Kommer ni att öppna för sen antagning igen på utbildningar som är stängda?
Svar: Under antagningsprocessen görs kontinuerligt avstämning av antagningsläget, och ibland görs bedömningen att öppna enstaka program eller inriktningar för sen anmälan i ett sent skede. Det är en god idé att regelbundet bevaka antagning.se om du är intresserad av att göra en sen anmälan. Information om detta läggs också upp på webben.

Fråga: Jag är antagen, var hittar jag schema och hur registrerar jag mig?
Svar: All information inför programstarten hittar du på sidor för nyantagna lärarstudenter i Studentportalen. Sidorna öppnar i samband med att antagningsbesked 1 skickas ut.

Fråga: Kan jag byta andraämne när jag påbörjat utbildningen?
Svar: Du kan ansöka om byte av ämneskombination tidigast till termin 2. Du ansöker då om antagning till senare del av program. Byte beviljas i mån av plats.


Fråga: Jag läser en lärarutbildning vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Göteborgs universitet?
Svar: Du ansöker om byte av lärosäte genom att ansöka om antagning till senare del av program, tidigast inför termin 2. Byte beviljas i mån av plats. För att kunna antas till senare del av program krävs att du minst kan tillgodoräkna första terminen i sin helhet. Lärarutbildningarna vid de olika lärosätena kan vara uppbyggda på olika sätt vilket innebär att det inte är säkert att du kan tillgodoräkna dig dina tidigare studier från det andra lärosätet.


Fråga: Jag påbörjade ett lärarprogram innan Höstterminen 2011. Kan jag tillgodoräkna kurser i en lärarexamen?
Svar: Det är möjligt att tidigare studier helt eller delvis kan tillgodoräknas.


Fråga: Jag har en lärarutbildning från ett annat land. Kan jag få en svensk lärarexamen eller lärarlegitimation?
Svar: I det så kallade ULV-projektet finns möjlighet för dig som har en utländsk lärarutbildning att läsa en kompletterande utbildning som gör dig behörig att undervisa i Sverige och som gör det möjligt att ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Utbildningen kallas ULV.

Fråga: Jag har många års arbetslivserfarenhet som lärare, men ingen lärarutbildning. Hur får jag lärarlegitimation?
Svar: Om du är verksam som lärare eller förskollärare men saknar relevant examen kan du söka till VAL-projektet. Inom VAL-projektet kan du komplettera dina tidigare studier för att få en examen för skola eller förskola.

Studievägledning Pedagogen

Kontaktuppgifter för övergripande studievägledning

Telefon: 031-786 5517
E-post: stvl.lararutb@gu.se

Besöksadress: Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Hus A

Öppettider för drop-in och bokade besök samt telefontid

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?