FAQ antagning - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor om antagning till lärarutbildning

 

Snabblänkar till frågorna nedan

FAQ antagning

Platser och urval

Fråga: Hur maximerar jag mina chanser att få en plats på en lärarutbildning?
Svar: Många program och inriktningar har ett stort söktryck. På Ämneslärarprogrammet finns det ämnen där det antas få personer. Därför rekommenderar vi att du söker några olika ämnen för att öka dina chanser att få en plats på programmet.

Fråga: Hur går platsfördelning och urval till?
Svar: När det är fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning, fördelas platserna genom urval. Vilken studiebakgrund du har avgör i vilken urvalsgrupp du konkurrerar.


Fråga: Hur fungerar antagning till Ämneslärarprogrammet?
Svar: När du söker Ämneslärarprogrammet väljer du bland ett stort antal förstaämnen. Alla studenter som antagits till samma förstaämne läser sina ämnesstudier tillsammans. Efter att utbildningen har startat väljer du ditt andraämne, och alla som antagits till samma andraämne läser tillsammans. Det förekommer också samläsning mellan inriktningarna mot åk 7-9 och gymnasieskolan, mellan första-, och andraämnen samt mellan Ämneslärarprogrammet och andra program.

Det innebär att det kan vara få personer antagna till ett specifikt ämne, men som student kommer du att samläsa med andra studenter under hela studietiden.

Fråga: Ingen person är antagen till min urvalsgrupp. Hur kommer det sig?
Svar: Vissa förstaämnen har få platser, och då kan det hända att inte alla urvalsgrupper får en plats.

Reservantagning

Fråga: Jag har en reservplats. Hur stor chans har jag att bli antagen?
Svar: Din chans att bli antagen beror på om de personer som är antagna till samma utbildning som du har sökt kommer att ta sin plats i anspråk eller inte, och det är därför omöjligt att svara på hur stor denna chans är.

Din chans att bli antagen förbättras inte av att komma till programintroduktionen. Vi ringer reserver i tur och ordning efter vilken reservplacering personen har.

Fråga: Hur går reservantagningen till?
Svar: Om det efter att antagningen är färdig fortfarande finns platser som inte är fyllda inom ett visst förstaämne, börjar vi kalla reserver. Detta kan ske från och med att urval 2 är färdigt fram till studiestart.

I första hand återbesätts den plats som blivit ledig genom att den reserv som står först i kö i aktuell urvalsgrupp kallas. Om reserver saknas i den urvalsgrupp varifrån någon tackat nej kallas istället en reserv ur någon av de övriga urvalsgrupperna.

Reserver kallas i första hand via telefon och i andra hand via e-post, eftersom det är viktigt att en reserv så snabbt får besked och kan påbörja sin utbildning som i vissa fall redan startat. Kontrollera att du har lagt in ett aktuellt telefonnummer och en aktuell e-postadress på antagning.se

Sen anmälan

Fråga: Kommer ni att öppna för sen antagning igen på utbildningar som är stängda?
Svar: Under antagningsprocessen görs kontinuerligt avstämning av antagningsläget, och ibland görs bedömningen att öppna enstaka program, inriktningar eller ämnen för sen anmälan i ett sent skede. Det är en god idé att regelbundet bevaka antagning.se om du är intresserad av att göra en sen anmälan. Information om detta läggs också upp på webben.

Från och med VT19 har Göteborgs universitet, liksom flera andra lärosäten, valt att öppna för sen anmälan först efter att det första antagningsbeskedet har publicerats.

Läs mer om sen anmälan på antagning.se

När du är antagen till ett lärarprogram

Fråga: Jag är antagen, och har tackat ja till min plats. Var hittar jag schema och hur registrerar jag mig?
Svar: All information inför programstarten hittar du på sidor för nyantagna lärarstudenter i Studentportalen. Sidorna öppnar i samband med att antagningsbesked 1 skickas ut.


Fråga: Jag är antagen till en lärarutbildning vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Göteborgs universitet?
Svar: Du kan inte byta lärosäte inför programstart. Tidigast inför termin 2, kan du ansöka om byte av lärosäte genom att ansöka om antagning till senare del av program.

För att kunna antas till senare del av program krävs att åtminstone hela första terminen kan tillgodoräknas. Lärarutbildningarna vid de olika lärosätena kan vara uppbyggda på olika sätt, vilket innebär att det inte är säkert att du kan tillgodoräkna dig dina tidigare studier från det andra lärosätet.

Om bytet beviljas eller inte beror bland annat på om det finns lediga platser.


Fråga: Jag är klar  med kurser på ett annat lärarprogram och nu är jag antagen till Ämnelärarprogrammet. Kan jag tillgodoräkna mina tidigare kurser i en lärarexamen?
Svar: Det är möjligt att tidigare studier helt eller delvis kan tillgodoräknas.

 

Studievägledning Pedagogen

Kontaktuppgifter för övergripande studievägledning

Telefon: 031-786 5517
E-post: stvl.lararutb@gu.se

Besöksadress: Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Hus A

Öppettider för drop-in och bokade besök samt telefontid

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-02-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?