Nurgül Akpinar, FÖRY - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Efter 20 år i barnomsorgen har hon fått ett nytt perspektiv

Jobbar i förskoleklass samtidigt som hon studerar

Nurgül hade jobbat i 20 år som barnskötare i förskolan. När hon var 40, kände hon att det var dags att ta steget vidare och studera till förskollärare. Idag är hon snart färdig med sin utbildning och arbetar i en förskoleklass.

 

Nurgül Akpinar, student. Foto: Linda MorganNurgül Akpinar är student på Förskollärarprogrammet för studenter med yrkeserfarenhet

Att utbilda mig till förskollärare är det bästa jag har gjort för egen del.

Hej Nurgül, förskollärarstudent på inriktningen för yrkeserfarna. Kan du berätta mer om vem du är?

– Jag heter Nurgül Akpinar och är 44 år. Jag är mamma till två pojkar i åldrarna 8 och 22. Jag bor och arbetar på Hisingen där jag trivs väldigt bra. Jag utbildade mig till barnskötare 1994 och har arbetat inom barnomsorgen från och till sedan dess. I alla år har jag arbetat i förskolan med barn från ett till sex år och för ett år sen fick jag möjligheten att få arbeta i förskoleklass där jag stormtrivs.

En fördel för oss pedagoger som arbetar i förskolan är just möjligheten att kunna variera miljö, inomhus och utomhus.

Vad är det bästa med jobbet som förskollärare?

– Det bästa med mitt arbete är just barnen, att få träffa så många individer och vara med och bygga upp relationer till dem. Att få vara delaktig i barns utveckling och lärande, att se det ske på nära håll. Mitt arbete har gett mig möjligheten att följa deras utveckling och lärande under en längre tid.

Som förskollärare ställs man inför nya utmaningar varje dag för att möta varje enskild individ efter behov. Det är också det som gör att arbetet aldrig blir tråkigt. En fördel för oss pedagoger som arbetar i förskolan är just möjligheten att kunna variera miljö, inomhus och utomhus. Vi måste inte anpassa vår undervisning till ett specifikt rum för att lärande ska ske där och då.

Hur länge hade du jobbat innan du började studera?

– Jag hade arbetat som barnskötare i 20 år innan jag började studera. Jag hade länge funderat på att studera och när jag fyllde 40, då kände att det var dags.  Jag var helt säker på att det är det här jag ville göra resten av mitt arbetsliv. Det är ett val som jag inte har ångrat en sekund.

jag har kunnat sätta ord på det jag har gjort i mitt arbete i alla år.

Vad är det viktigaste som du tar med dig från utbildningen?

– Det viktigaste med utbildningen har varit att jag har kunnat sätta ord på det jag har gjort i mitt arbete i alla år. Jag har lärt mig att vara kritisk och våga ifrågasätta både mina kollegor och chef om saker i arbetet. Utbildningen har gett en djupare förståelse av och kunskap om min roll som pedagog.

Vilka verktyg och perspektiv har Förskollärarprogrammet gett dig i din yrkesroll?

– Förskollärarprogrammets fokus är barnperspektivet. Programmet ger oss pedagoger verktyg och olika metoder för att inta just ett barns perspektiv. Barns perspektiv i detta sammanhang innebär att vi pedagoger ser barn som medmänniskor med förmågor och kompetenser, att vi ger barnet möjlighet att kunna påverka sin egen tillvaro vilket i sin tur skapar delaktig och inflytande för barnet.

Förskollärarprogrammet är numera hållbarhetscertifierat. Kan du ge exempel på hur det märks i utbildningen rent konkret?

– Vi har läst Hållbar utveckling på avancerad nivå, där vi tydligt kunde se vad vi kan göra i vår verksamhet för att tillsammans med barnen bidra till en hållbar utveckling både ekonomiskt, ekologiskt och socialt/kulturellt.

Något du själv vill tipsa blivande studenter om eller berätta om?

– Att utbilda mig till förskollärare är det bästa jag har gjort för egen del. Med utbildningen har jag fått helt nytt perspektiv på vad det innebär att vara förskollärare.

Läs mer om utbildningen

Förskollärarprogrammet, inriktning för studenter med yrkeserfarenhet i jämförelse med Förskollärarprogrammet, ordinarie inriktning.

Möt tre förskollärarstudenter - Sophie, Aram och Nurgül

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet/Inspiration/nurgul-akpinar/
Utskriftsdatum: 2020-07-15