Sophie Fallenius - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Från hamnarbetare till förskollärare

Sophie bytte bana efter 13 år som truckförare

Efter 13 år som truckförare i Göteborgs hamn tröttnade hon på maskiner och containrar och bestämde sig för att istället jobba som barnskötare, med något som verkligen betydde något. Snart är hon färdig med studierna till förskollärare.

jag bestämde mig för att jobba med något som verkligen betydde något.

Sophie Fallenius, förskollärarstudent. Foto: Gunilla Johnander ParlenviSophie Fallenius, student på Förskollärarprogrammet, Göteborg

Hej, Sophie, kan du berätta lite om vem du är?

– Jag heter Sophie Fallenius, och jag är en ensamstående mamma som fyller 35 i november. Innan jag sökte till förskollärarprogrammet jobbade jag i Göteborgs Hamn där jag körde tung truck i 13 år.

Varför valde du studera på Förskollärarprogrammet i Göteborg?

– Jag är född och uppväxt här och bodde redan i en bostadsrätt och min son gick i skolan. Det kändes dumt att bryta upp enbart för att studera i 3,5 år.

har nog egentligen alltid vetat att det var förskollärare jag skulle bli

När bestämde du dig att det var förskollärare du ville bli?

– Jag bestämde mig på grund av att jag inte längre ville jobba med maskiner och containrar resten av mitt liv, utan jag ville arbeta med något som verkligen betydde något.

Att jag valde att rikta in mig mot förskolan berodde på att jag alltid har fått höra hur bra jag är på att ta hand om barn, och jag är otroligt barnkär. Så egentligen har jag nog alltid vetat att det var förskollärare jag skulle bli!

Vad är det bästa med jobbet som förskollärare?

– Det bästa med att vara förskollärare är att få vara med om alla framsteg som barnen gör. Att få stötta när det behövs och vara deras trygga punkt under dagarna. Man får så otroligt mycket kärlek och vi har fruktansvärt roligt tillsammans, både barn och vuxna!

Det bästa med att vara förskollärare är all kärlek man får från barnen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Jag skulle vilja säga att det bästa är alla olika människor man möter och alla nya vänskapsband man knyter. Allt vi lär oss kan jag applicera i verkligheten och jag lär mig något nytt varje dag!

Vilka verktyg och perspektiv har förskollärarprogrammet gett dig i din yrkesroll?

Innan jag började studera jobbade jag som barnskötare. Då gjorde jag aktiviteter med barnen bara "för att det skulle göras" utan att riktigt egentligen veta varför.

Nu med utbildningen i ryggen har jag tagit till mig alla olika förhållningssätt som finns och hur man bäst inspirerar barn till lärande vilket gör att jag har ett helt annat synsätt och kan motivera varje val jag gör.

Något du själv vill tipsa blivande studenter om eller berätta om?

Jag skulle vilja säga till alla blivande studenter att gå in i utbildningen med ett öppet sinne och att vara nyfikna! Ta varje chans du får att skaffa nya kontakter och gå med i studentföreningen så får du en massa olika rabatter som underlättar ekonomin!

 

Möt Sophie, Aram och Nurgül - tre förskollärarstudenter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?