Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om yrket

En förskollärare arbetar med att utmana de yngre barnens lärande och utveckling från deras första ord fram till dess att de börjar första klass. Det kan göras genom bland annat lek, samtal, sång, drama och bild. I arbetet ingår även föräldrakontakter och pedagogisk dokumentation. Den pedagogiska verksamheten styrs av läroplanen för förskolan. I den kan man läsa bland annat att förskolan ”ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda en trygg omsorg.” Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Det blir din uppgift som förskollärare att uppmuntra barnens nyfikenhet och vilja att lära och utforska. Engagemang, inlevelseförmåga och tålamod är viktiga egenskaper för en förskollärare.

Att tänka på

  • Du måste vara intresserad av att arbeta med både barn och vuxna (kollegor och föräldrar).
  • Samarbetsförmåga är viktigt.
  • Du bör ha intresse av att analysera och reflektera.
  • Om du arbetar med små barn kan det innebära en del lyft och obekväma arbetsställningar.

Arbetsmarknad

Fler barn i kombination med att det pedagogiska uppdraget förstärkts innebär att efterfrågan på förskollärare kommer att öka ytterligare. Totalt behöver 29 000 nya förskollärare rekryteras fram till år 2020. Det visar Sveriges Kommuner och Landstings nya rekryteringsprognos. Fram till år 2020 kommer 16 000 av 65 000 förskollärare att nå pensionsåldern. Samtidigt kommer andelen unga i befolkningen att öka. Behovet av förskollärare är redan idag stort, framför allt i storstäderna där det på många håll råder en stark konkurrens om arbetskraften. Det har medfört ett bra löneläge för nyutexaminerade förskollärare.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2014-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?