Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Förskollärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en förskola. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag som förskollärare kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma förskola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna förskolan, pedagoger och barn så väl att du kan fokusera på din utveckling.

Var?

Du får en VFU-plats i Göteborg eller i någon av kommunerna omkring. Var du placeras beror på vilka möjligheter förskolorna har att kunna ta emot studenter. Du behöver räkna med att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor.

Du får inte själv kontakta förskolor för att ordna VFU-plats.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på fyra tillfällen. Första tillfället är under termin 1. VFU:n ska omfatta en heltidstjänst.

Hur?

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du med stöd av din handledare ta mer ansvar och planera och genomföra aktiviteter och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. Inom vissa kurser gör man VFU i par.

Resebidrag i samband med VFU

I vissa fall kan studenter få resebidrag under sin VFU. Vilka regler som gäller för att du ska kunna ansöka om det kan du läsa om här.

VFU utomlands

Inom Förskollärarprogrammet kan man inför VFU-kurs 4 ansöka om att få göra VFU utomlands.

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll. Beslutet innebär att studenter ska ansöka om utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. Det tar ca 2 veckor att få utdraget och det är giltigt i 1 år. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare Förskollärarprogrammet
Lotta Huldén
Telefon: 031-786 56 38
E-post: lotta.hulden@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses LLU, VFU-kurslärare/kursledare och koordinator.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

Här hittar du bland annat:

  • kontaktuppgifter till handläggare
  • lärarutbildarens häfte
  • inloggning till Studieplans- och VFU-webb för koordinatorer och VFU-kurslärare
  • riktlinjer för VFU
  • bedömningsblanketter för LLU och VFU-kurslärare
  • information om VFU-områden
  • VFU-perioder
  • information om introduktionsutbildning för LLU
     

 

Sidansvarig: Lotta Huldén|Sidan uppdaterades: 2017-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?