Förskoleklass och årskurs 1 till 3 - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida

Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

Bild: Sofia Berntsson, student på Grundlärarprogrammet.

Inriktningen förkoleklass och årskurs 1-3 vänder sig till dig som vill arbeta som lärare för elever i åldrarna 6-10 år. Du tar emot barn i övergången mellan förskola och skola och följer dem genom de första skolåren. Utgångspunkten är barns lärande genom lek och kreativitet, nyfikenhet, upptäckarglädje samt lust att lära. Särskilt viktigt för denna åldersgrupp är den grundläggande läs-, skriv- och matematikinlärningen.

Du tar själv stort ansvar för att utöver schemalagd undervisning planera och arbeta med dina studier. Utbildningen innehåller både högskoleförlagd undervisning (HFU) och verksamhetsförlagd undervisning (VFU) som gör dig förberedd för ditt kommande yrke.

Efter utbildningen är du behörig att undervisa för avsedd åldersgrupp i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt naturorienterande ämnen och teknik.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är fyra år lång (240 hp) och består av

• Ämnesstudier (150 hp)
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

30 högskolepoäng (hp) motsvarar ungefär 20 veckor.

Ämnesstudier

I denna del fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du får kunskap om hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet. Ämnesstudierna omfattar 150 hp och innehåller kurser inom följande områden:

• Svenska (30 hp)
  • Språk och kommunikation (15 hp)
  • Matematik (30 hp)
  • Engelska (15 hp)
  • Naturorienterande ämnen och teknik (15hp)
  • Samhällsorienterande ämnen (15hp)

I ämnesstudierna ingår två examensarbeten (15 +15 hp) under senare delen av utbildningen. Det första examensarbetet skriver du på grundnivå och det andra, som avslutar din utbildning, skriver du på avancerad nivå.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper som en röd tråd genom hela utbildningen och ger dig kunskap inom viktiga områden i ditt blivande yrke. Det är exempelvis konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, utvärdering och styrdokument samt forskningsmetodik och skolväsendets historia och organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera, undervisa och ta ansvar.

På den skola du tilldelats för din VFU får du handledning av lärare på plats. Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du som student gradvis till din blivande profession som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under din utbildning. Sammanlagt motsvarar de en termins studier.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Sofia Berntsson: Det viktigaste jag har fått med mig från utbildningen är all teoretisk kunskap som vi har fått.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 240 hp och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att kunna ansöka om legitimation som lärare

Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i förskoleklass och i grundskolans årskurs 1-3 i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt i naturorienterande ämne och teknik.

Vidare studier

En yrkesexamen på avancerad nivå, 240 hp, ger dig behörighet att ansöka till forskarutbildning. Du kan också ansöka till ett masterprogram för vidare studier mot en generell examen på avancerad nivå.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

Studievägledare

Anna Carin Lindberg
Telefontid: mån-tors 9-10
Läroverksgatan 15
Besökstid: tis-ons 10.30-12.00 drop-in eller besök enligt överenskommelse.
annacarin.lindberg@gu.se

Informationsblad om Grundlärarprogrammet (för utskrift)

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-03-19