Förskoleklass och årskurs 1 till 3 - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

Fotograf: Gunnar Jönsson, Mediteknik GUBild: Yuliya Sotnyk Larsson, grundlärare åk 1-3. Fotograf: Gunnar Jönsson, Medieteknik GU.

Inriktningen förskoleklass och årskurs 1-3 vänder sig till dig som vill arbeta som lärare för elever i åldrarna 6-10 år. Du tar emot barn i övergången mellan förskola och skola och följer dem genom de första skolåren. Utgångspunkten är barns lärande genom lek och kreativitet, nyfikenhet, upptäckarglädje samt lust att lära. Särskilt viktigt för denna åldersgrupp är den grundläggande läs-, skriv- och matematikinlärningen.

Du tar själv stort ansvar för att utöver schemalagd undervisning planera och arbeta med dina studier. Utbildningen innehåller både högskoleförlagd undervisning (HFU) och verksamhetsförlagd undervisning (VFU) som gör dig förberedd för ditt kommande yrke.

Efter utbildningen är du behörig att undervisa för avsedd åldersgrupp i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt naturorienterande ämnen och teknik.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är fyra år lång (240 hp) och består av

  • Ämnesstudier (150 hp)
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

30 högskolepoäng (hp) motsvarar ungefär 20 veckor.

Ämnesstudier

I denna del fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du får kunskap om hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet. Ämnesstudierna omfattar 150 hp och innehåller kurser inom följande områden:

  • Svenska (30 hp)
  • Språk och kommunikation (15 hp)
  • Matematik (30 hp)
  • Engelska (15 hp)
  • Naturorienterande ämnen och teknik (15hp)
  • Samhällsorienterande ämnen (15hp)

I ämnesstudierna ingår två examensarbeten (15 +15 hp) under senare delen av utbildningen. Det första examensarbetet skriver du på grundnivå och det andra, som avslutar din utbildning, skriver du på avancerad nivå.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper som en röd tråd genom hela utbildningen och ger dig kunskap inom viktiga områden i ditt blivande yrke. Det är exempelvis konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, utvärdering och styrdokument samt forskningsmetodik och skolväsendets historia och organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera, undervisa och ta ansvar.

På den skola du tilldelats för din VFU får du handledning av lärare på plats. Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du som student gradvis till din blivande profession som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under din utbildning. Sammanlagt motsvarar de en termins studier.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 240 hp och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att kunna ansöka om legitimation som lärare

Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i förskoleklass och i grundskolans årskurs 1-3 i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt i naturorienterande ämne och teknik.

Vidare studier

En yrkesexamen på avancerad nivå, 240 hp, ger dig behörighet att ansöka till forskarutbildning. Du kan också ansöka till ett masterprogram för vidare studier mot en generell examen på avancerad nivå.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

 

Jag vill söka till programmet

Jag vill söka till Grundlärarprogrammet, inriktning F-3 (förskoleklass + åk 1-3)

Kontakt

OBS! Anna Carin nås för närvarande på e-post och på telefon.
Telefontider:  mån-tors 9-10, samt extrainsatt istället för dropin: tis-ons 10.30-12.00

Studievägledare

Anna Carin Lindberg
031-786 2190
Telefontid: mån-tors 9-10
Läroverksgatan 15
Besökstid: tis-ons 10.30-12.00 drop-in eller besök enligt överenskommelse.
annacarin.lindberg@gu.se

 

Informationsblad om Grundlärarprogrammet (för utskrift)

Studentcitat

Det viktigaste jag har fått med mig från utbildningen är all teoretisk kunskap som vi har fått.

Sofia Berntsson, student

Klasslärare - för att se barnet hela skoldagen

Yuliyas väg till grundlärare F-3 gick via ULV.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lararutbildning.gu.se/utbildning/grundlararprogrammet/forskoleklass-och-arskurs-1-3/
Utskriftsdatum: 2020-04-02