Inriktning årskurs 4-6 - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inriktning årskurs 4-6

 

Bild:Johanna Leijonhielm, student på Grundlärarprogrammet

Inriktningen mot åk 4-6 vänder sig till dig som vill arbeta som lärare för elever i åldrarna 10-13 år. I denna ålder utvecklas eleverna från att vara barn till att ta steget in i tidiga ungdomsår. Du följer och stimulerar elevernas kunskapsutveckling och personliga utveckling. Det finns utrymme för många intressanta diskussioner om livet och vår omvärld.

Du tar själv stort ansvar för att utöver schemalagd undervisning planera och arbeta med dina studier. Utbildningen innehåller både högskoleförlagd undervisning (HFU) och verksamhetsförlagd undervisning (VFU) som sammantaget gör dig förberedd för ditt kommande yrke.

Efter utbildningen är du behörig att undervisa för avsedd åldersgrupp i ämnena svenska, matematik och engelska samt i ett av de valbara ämnena; bild, idrott och hälsa, musik, naturorienterande ämnen och teknik eller samhällsorienterande ämnen. Observera att möjliga valbara ämnen kan variera mellan olika terminer.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är fyra år lång (240 hp) och består av

  • Ämnesstudier (150 hp)
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

30 högskolepoäng (hp) motsvarar ungefär 20 veckor.

Ämnesstudier

I denna del fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du får kunskap om hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet. Ämnesstudierna omfattar 150 hp och innehåller inom denna inriktning följande kurser:

  • Svenska (30 hp)
  • Matematik (30 hp)
  • Engelska (30 hp)
  • Valbart ämne (30 hp):
    bild, idrott och hälsa, musik, naturorienterande ämnen och teknik eller samhällsorienterande ämnen.

I ämnesstudierna ingår två examensarbeten (15+15 hp) under senare delen av utbildningen.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper som en röd tråd genom hela utbildningen och ger dig kunskap inom viktiga områden i ditt blivande yrke. Det är exempelvis konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, utvärdering och styrdokument samt forskningsmetodik och skolväsendets historia och organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera, undervisa och ta ansvar. På den skola du tilldelats för din VFU får du handledning av lärare på plats. Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du som student gradvis till din blivande profession som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under din utbildning. Sammanlagt motsvarar de en termins studier.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Johanna Leijonhjelm: Jag har har träffat en himla massa härliga människor och fått väldigt många nya perspektiv.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå med inriktning mot arbete i årskurs 4-6. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att kunna ansöka om legitimation som lärare.

Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 3–6 i ämnena svenska, matematik, engelska samt i ett av de valbara ämnena; bild, idrott och hälsa, musik, naturorienterande ämnen och teknik eller samhällsorienterande ämnen.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

 

Missat att söka i tid?

Sen ansökan till inriktningar på Grundlärarprogrammet VT20 öppnar 13 december!

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?