Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inriktning årskurs 4-6

Du som vill arbeta som lärare med barn i åldrarna 10–13 år kan välja denna inriktning. Utbildningen ger dig redskap att fånga upp och utveckla barns lust och glädje att lära. Du utbildas för att undervisa i skolämnena svenska, matematik, engelska och ett ämne som du själv väljer. Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng vilket betyder 4 års studier. Utbildningen leder till en grundlärarexamen och avläggs på avancerad nivå.

Utbildningen omfattar tre olika delar:

 • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng=40 veckor)
 • Ämnesstudier (150 högskolepoäng=100 veckor)
 • Verksamhetsförlagd utbildning (30 högskolepoäng=20 veckor)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du får lära dig om exempelvis styrdokument, forskningsmetodik, specialpedagogik, konflikthantering, utvärdering, bedömning och betygssättning samt skolväsendets historia och organisation. Dessa aspekter behandlar dels kunskaper som är centrala för alla lärare, men innehåller också sådana kunskaper som är specifika för den valda inriktningen.

Ämnesstudier

Ämnesstudierna omfattar 150 högskolepoäng och innehåller obligatoriska kurser inom följande områden:

 • Svenska (30 högskolepoäng)
 • Matematik (30 högskolepoäng)
 • Engelska (30 högskolepoäng)

Valbara ämnen
Därutöver kan du välja ett av nedanstående ämnen. Dessa ämnesstudier omfattar 30 högskolepoäng. Vilka ämnen som är valbara kan skifta mellan terminer.

 • Samhällsorienterande ämnen
 • Naturorienterande ämnen och teknik
 • Bild
 • Idrott och hälsa
 • Musik 

Examensarbete
Du gör två examensarbeten. Varje examensarbete omfattar 15 högskolepoäng (10 veckor). Målet med dessa är att du ska utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till och i ditt kommande yrke. Det andra examensarbetet avslutar din utbildning.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under utbildningen gör du verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i 20 veckor. Under VFU:n får du praktiskt pröva de teoretiska kunskaper du fått under utbildningen. Du får också reflektera över läraryrkets olika sidor. Gradvis kommer du att utveckla förmågan att självständigt agera och ta ansvar. Med stöd av din handledare får du möjlighet att planera, genomföra och leda pedagogisk verksamhet i skolan. VFU ska motsvara en heltidstjänst. I högskoleförlagda kurser har du en större frihet att planera din studietid eftersom en del av tiden är självstudier.

Undervisningsbehörighet

Du får behörighet att undervisa grundskolans årskurs 4–6 i de ämnen som ingår i din examen. Du får också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 3 i ämnena svenska, matematik och engelska samt samhällsorienterande ämnen och naturorienterande ämnen och teknik, om något av dessa ingår i din examen.

Ingår bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa eller musik i din examen så får du behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1–3 i detta ämne.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

 

Kontakt

Studievägledare

Anna Carin Lindberg
031-786 2190
Telefontid: mån-tors 9-10
Läroverksgatan 15
Besökstid: tis-ons 10.30-12.00 drop-in eller besök enligt överenskommelse.
annacarin.lindberg@gu.se

Lärarutbildningsbroschyr

Bli lärare hösten 2016 våren 2017, läs pdf

Beställ hem broschyrern Bli lärare i brevlådan gratis

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?