Inriktning fritidshem - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem

Arbeta i fritidshem och skola med barn mellan 6 och 13 år.

Bild: Anna Johnsson är grundlärare på fritidshem

Vill du inspirera barn i yngre skolåldern att utforska, lära och erövra nya intressen tillsammans med andra i fritidshemmets verksamhet? Barns rätt till utbildning, fritid, hälsa och god livskvalitet är idag lagstadgad.

Som grundlärare i fritidshem är ditt uppdrag att ta vara på barns styrkor, erfarenheter och intressen och tillsammans med dem skapa undervisning som stödjer och utmanar alla att använda sin rätt. Uppdraget i fritidshem förenar omsorg med pedagogik och du arbetar i nära samspel med barnen genom att både stödja och utmana.

I utbildningen ingår ett praktiskt-estetiskt ämne som du själv väljer när du söker till programmet. När du söker väljer du mellan bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa eller musik. Vilka ämnen som är valbara kan skifta mellan olika terminer.

Inriktning för yrkeserfarna

Om du redan har arbetslivserfarenhet från fritidshem kan du söka en anpassad inriktning där delar av utbildningen tillgodoräknas. Denna startar HT.

Utbildningen omfattar tre olika delar:

  • Ämnesstudier (90 hp), fördelade över dels det fritidspedagogiska området och dels det praktiska och estetiska området
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

30  högskolepoäng (hp) motsvarar ungefär 20 veckor

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du får lära dig om bland annat ledarskap, konflikthantering, forskningsmetodik, specialpedagogik, utvärdering, bedömning, styrdokument samt skolans historia och organisation. Dessa aspekter behandlar dels kunskaper som är centrala för alla lärare, men innehåller också sådana kunskaper som är specifika för den valda inriktningen.

Ämnesstudier

Inom fritidspedagogiska kurser lär du dig om barns lek, relationer, barns uppväxt och fritid, kreativitet, skapande, språk, utomhuspedagogik och barns digitala världar. Inom ämnet bild fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du lär dig hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet.

I ämnesstudierna ingår ett examensarbete (15 hp) under senare delen av utbildningen.

Valbart ämne
Därutöver läser du ett av nedanstående ämnen inom det praktiska och estetiska området. Dessa ämnesstudier omfattar 30 hp.

  • Bild
  • Hem- och konsumentkunskap
  • Idrott och hälsa
  • Musik

Verksamhetsförlagd utbildning

 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera, undervisa och ta ansvar. På den skola du tilldelats för din VFU får du handledning av lärare på plats.

Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du som student gradvis till din blivande profession som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under din utbildning. Sammanlagt motsvarar de en termins studier.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Examen och undervisningsbehörighet

Programmet omfattar 180 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på grundnivå med inriktning mot arbete i fritidshem. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att ansöka om legitimation som lärare

Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i fritidshem och i grundskolans årskurs 1–6 i ditt valda ämne.

Vidare studier

En yrkesexamen på grundnivå, 180 hp, ger dig behörighet att ansöka till studier på avancerad nivå, exempelvis ett masterprogram.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

 

Jag vill söka till programmet

Grundlärare inriktning fritidshem

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?