Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem

Magdalena före detta student på Grundlärarprogrammet fritidshem

Du som vill arbeta i fritidshem och skola med barn från 6 år till 13 år kan välja denna inriktning. Utbildningen ger dig kunskap om hur du tillsammans med barnen kan skapa en meningsfull fritid. Du får också redskap för att utveckla barnens lust och glädje att lära. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem omfattar 180 hp, vilket är detsamma som 3 års studier.

Hösten 2017 startar även en inriktning mot fritidshem skräddarsydd för yrkeserfarna.

Grundlärare är ett omväxlande och självständigt yrke som passar bra för dig som är intresserad av både barn och lärande. Uppdraget handlar om att främja barns utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande medborgare i vårt komplexa samhälle.

Du kombinerar huvudansvaret för fritidshemmets verksamhet med undervisning i ett estetiskt eller praktiskt ämne i skolan. På så sätt följer du eleverna under dagen och är med och skapar en lärorik och meningsfull skoldag och fritid. Verksamheten styrs av läroplanens mål men du har stor frihet att utforma verksamheten tillsammans med barnen och dina kollegor. Lärare i fritidshem är ett mycket kreativt yrke.

Utbildningen omfattar tre olika delar:

 • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 högskolepoäng=40 veckor)
 • Ämnesstudier (90 högskolepoäng=60 veckor), fördelade över dels det fritidspedagogiska området och dels det praktiska och estetiska området
 • Verksamhetsförlagd utbildning (30 högskolepoäng=20 veckor)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Du får lära dig om bland annat ledarskap, konflikthantering, forskningsmetodik, specialpedagogik, utvärdering, bedömning, styrdokument samt skolans historia och organisation. Dessa aspekter behandlar dels kunskaper som är centrala för alla lärare, men innehåller också sådana kunskaper som är specifika för den valda inriktningen.

Ämnesstudier

Största delen av dina ämnesstudier har du inom det fritidspedagogiska området (60 högskolepoäng=40 veckor). Det innehåller kurser inom följande delområden:

 • Fritidshem som social praktik
 • Barns uppväxt och fritid i närmiljön
 • Barns digitala mediekulturer
 • Utomhuspedagogik
 • Språk och kreativa processer

Valbart ämne
Därutöver läser du ett av nedanstående ämnen inom det praktiska och estetiska området. Dessa ämnesstudier omfattar 30 högskolepoäng=20 veckor. Vilka ämnen som är valbara kan skifta mellan terminer.

 • Bild
 • Hem- och konsumentkunskap
 • Idrott och hälsa
 • Musik

Examensarbete
Du avslutar din utbildning med ett examensarbete. Detta omfattar 15 högskolepoäng (10 veckor). Målet med detta är att du ska utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till och i ditt kommande yrke.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under din utbildning gör du verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i 20 veckor på ett fritidshem och i en skola. Under din VFU får du pröva de teoretiska kunskaper du fått under utbildningen. Du får också reflektera över läraryrkets olika sidor. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar. Med stöd av din handledare får du möjlighet att planera, genomföra och leda pedagogisk verksamhet i skola/fritidshem. Din VFU motsvarar en heltidstjänst. I högskoleförlagda kurser har du en större frihet att planera din studietid eftersom en del av tiden är självstudier.

Undervisningbehörighet

Utbildningen ger dig behörighet i fritidshem och i ditt valda skolämne i årskurs 1–6.

Kurser och studiegång

Vill du veta mer i detalj vilka kurser som ingår i programmet, i vilken ordning de kommer med mera så hittar du detta i Utbildningsplanen.

 

Kontakt

Studievägledare

Lena Wendt
031-786 2167
Telefontid: mån-tors kl 9-10.
Pedagogen , Hus B, Läroverksgatan 15, 2 vån, B2233
Besökstid: mån-ons kl 10.30-12 drop-in eller besök efter överenskommelse.
lena.wendt@gu.se

Lärarutbildningsbroschyr

Bli lärare hösten 2016 våren 2017, läs pdf

Beställ hem broschyrern Bli lärare i brevlådan gratis

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?