Lärarlegitimation och undervisningsbehörighet - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Var får du undervisa?

Fritidshem

Du får behörighet att undervisa i fritidshem och i grundskolans årskurs 1–6 i det praktiska eller estetiska ämne som ingår i din examen.

Inriktning förskoleklass och åk 1-3

Du får behörighet att undervisa i förskoleklass samt i grundskolans årskurs 1–3 i de ämnen som ingår i din examen.

Inriktning årskurs 4-6

Du får behörighet att undervisa grundskolans årskurs 4–6 i de ämnen som ingår i din examen. Du får också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 3 i ämnena Svenska, Matematik och Engelska samt Samhällsorienterande ämnen och Naturorienterande ämnen om något av dessa ingår i din examen. Ingår Bild, Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa eller Musik i din examen så får du behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1–3 i detta ämne.

 

Undervisningsbehörighet alla program tabellKlicka på bilden för att förstora.

Behörighet och legitimation

För att du ska kunna få tillsvidareanställning som förskollärare/lärare behöver du en förskollärar-/lärarlegitimation. Förutom de skolformer och ämnen som finns med i tabellen blir man behörig att undervisa
inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

För närvarande är yrkeslärare och lärare i modersmål undantagna från kravet på legitimation men detta kan komma att förändras.

Du som läser eller har läst andra kurser utöver de som ingår i din lärarexamen kan ansöka om utökad behörighet. Läs mer om legitimation, behörighet och introduktionsår på www.skolverket.se.

Läs mer om legitimation>>
 


Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2018-08-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?