Om yrket - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om yrket

Grundlärare är ett omväxlande och självständigt yrke som
passar bra för dig som är intresserad av både barn och lärande. Uppdraget handlar om att främja barns utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande medborgare i vårt komplexa samhälle.

Som lärare i fritidshem ligger fokus på att tillsammans med barnen skapa en meningsfull och lärorik fritid. I skolan är lärandet i fokus. Undervisningen ska utgå från varje elevs förutsättningar. Enligt läroplanen ska skolan ”stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem”. Det gäller att låta dem göra detta både självständigt och i grupp.

Att tänka på

  • Du måste vara intresserad av barns lärande och utveckling.
  • Du bör ha tålamod och vara stresstålig.
  • Du måste kunna lyssna och vara flexibel.

Arbetsmarknad

Det råder idag brist på lärare i fritidshem. Efterfrågan på dessa lärare kommer att vara fortsatt hög, åtminstone fram till år 2030. För övriga grundlärare är också arbetsmarknaden god och det kommer att vara en balans mellan utbud och efterfrågan först på fem till tio års sikt.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2018-06-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?