Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Grundlärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör inom en skolverksamhet. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag som grundlärare kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna skolan, lärare och elever så väl att du kan fokusera på din utveckling.

Var?

Du får en VFU-plats i Göteborg eller i någon av kommunerna omkring.

Var du placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor. Du får inte själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på fyra tillfällen. För dig som läser inriktningen mot arbete i fritidshem är första VFU-tillfället under första terminen. Om du läser inriktningen mot arbete i förskoleklass - årskurs 3 eller inriktningen mot arbete i årskurs 4 - 6 så gör du din första VFU-kurs under andra terminen. VFU:n ska omfatta en heltidstjänst.

Hur?

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. På första VFU:n kan du bli placerad i par med en studiekamrat.

Observera att särskilda regler och riktlinjer kan finnas under verksamhetsförlagd utbildning gällande exempelvis klädsel.

Resebidrag i samband med VFU

I vissa fall kan studenter få resebidrag under sin VFU. Vilka regler som gäller för att du ska kunna ansöka om det kan du läsa om här.

Beställ utdrag ur belastningsregistret i god tid före VFU

För att få genomföra din VFU måste du visa upp ett utdrag ur Polismyndighetens belastningsregister. Det tar vanligtvis två till tre veckor att få utdraget hemskickat från det du beställer det. Utdraget är giltigt i ett år.

Hitta rätt blankett genom att filtrera på ”Belastningsregistret”. Välj sedan rubriken ”Skola, förskola eller barnomsorg”/blankett 442.5.

Beställ utdrag ur belastningsregistret på Polismyndighetens hemsida

Som student ansvarar du själv för att utdraget visas för den utsedda personen inom VFU-området. VFU-samordnaren på området kan hänvisa till rätt person.

Utdraget visar om en blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare Grundlärarprogrammet
Pernilla Cullin
031-786 55 12
pernilla.johansson@gu.se


VFU-handläggare Grundlärarprogrammet inriktning fritidshem för yrkeserfarna

Jenny Hochleitner
031-786 48 18
jenny.hochleitner@gu.se 

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses VFU-handledare, VFU-kurslärare/kursledare och VFU-samordnare.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu 

Grundlärarstudenter breddar sin erfarenhet

De gjorde del av sin VFU på Studiestunden på Lövgärdetskolan.

Sidansvarig: Pernilla Johansson|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?