Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Grundlärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör inom en skolverksamhet. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag som grundlärare kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna skolan, lärare och elever så väl att du kan fokusera på din utveckling.

Var?

Du får en VFU-plats i Göteborg eller i någon av kommunerna omkring.

Var du placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor. Du får inte själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på fyra tillfällen. För dig som läser inriktningen mot arbete i fritidshem är första VFU-tillfället under termin 1. Om du läser inriktningen mot arbete i förskoleklass - årskurs 3 eller inriktningen mot arbete i årskurs 4 - 6 så gör du din första VFU-kurs under termin 2. VFU:n ska omfatta en heltidstjänst.

Hur?

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. På första VFU:n kan du bli placerad i par med en studiekamrat.

Resebidrag i samband med VFU

I vissa fall kan studenter få resebidrag under sin VFU. Vilka regler som gäller för att du ska kunna ansöka om det kan du läsa om här.

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll. Beslutet innebär att studenter ska ansöka om utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. Det tar ca 2 veckor att få utdraget och det är giltigt i 1 år. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare Grundlärarprogrammet

Pernilla Johansson
Telefon: 031-786 55 12
E-post: pernilla.johansson@gu.se

Håkan Kollberg Winsnes
Telefon: 031-786 55 28
E-post: hakan.kollberg@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses LLU, VFU-kurslärare/kursledare och koordinator.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu

Här hittar du bland annat:

  • kontaktuppgifter till handläggare
  • lärarutbildarens häfte
  • inloggning till Studieplans- och VFU-webb för koordinatorer och VFU-kurslärare
  • riktlinjer för VFU
  • bedömningsblanketter för LLU och VFU-kurslärare
  • information om VFU-områden
  • VFU-perioder
  • information om introduktionsutbildning för LLU
     

 

Sidansvarig: Pernilla Johansson|Sidan uppdaterades: 2017-08-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?