Karriär - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Karriär

Sofia och hennes robot som hon forskar på

Bild: Sofia Serholt är utbildad ämneslärare i engelska och IT och forskar om hur robotar kan användas i skolan.

En lärarutbildning öppnar många dörrar, både inom och utanför skolan/förskolan. År 2013 infördes karriärtjänster i skolan. Du kan bli förstelärare eller arbeta som lektor och få ett rejält lönepåslag på 5 000 respektive 10 000 kr/månad.

FÖRSTELÄRARE

Karriärtjänster är tänkta att göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning. Som förstelärare är du ett stöd till dina lärarkollegor i pedagogiska frågor. Tjänsten kan sökas av den som har visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och vill utveckla undervisningen.

Läs mer om försteläraren Anette Meyer

LEKTOR

En lektorstjänst kan sökas i alla skolformer utom förskola. Tjänsten ska vara bryggan mellan universitet och skolan för att systematiskt lyfta in forskning i den dagliga verksamheten.

En lektor är legitimerad lärare som har avlagt en examen på forskarnivå och har visat pedagogisk skicklighet.

JOBBA UTOMLANDS

En annan karriärväg är att undervisa utomlands. Du kan söka en tjänst som lärare på någon av de svenska skolor som finns i ett flertal länder, som till exempel Kenya, Kina, Frankrike och Spanien. På drygt 220 universitet i världen pågår undervisning i svenska och
där kan man arbeta som lektor.

REKTOR

Att gå en rektorsutbildning och sedan arbeta som
rektor eller förskolechef är en annan karriärmöjlighet.
Läs om rektorsprogrammet

SKOLUTVECKLING

Skolutveckling handlar mycket om systematiskt kvalitetsarbete. Kontinuerligt följer man upp och utvärderar det elever och lärare arbetar med. Att synliggöra den beprövade erfarenheten och ta fram
resultat från forskning på skolområdet kan också ingå.
Du kan syssla med skolutveckling inom ramen för ditt lärarjobb eller arbeta övergripande med dessa frågor på kommunal nivå.

Läs mer om Anette Meyer som jobbar med skolutveckling

PEDAGOGISKA JOBB UTANFÖR SKOLAN

Lärare är också attraktiva inom den privata sektorn där de kan jobba som till exempel coacher, utbildare eller konsulter. En del lärare arbetar på studieförbund, andra som pedagoger på museer och science center.

LÄRARUTBILDARE

Många lärare blir VFU-handledare på sin skola/förskola för lärarstudenter som gör sin verksamhetsförlagda utbildning (praktik). Man kan också bli mentor för nyutexaminerade lärare och på så sätt stödja nya lärares väg in i yrket. En del kommer tillbaka till universitetet för att undervisa lärarstudenter.

Läs mer om Anja Sundell Gustafsson som jobbar som förskollärare och mentor för nyanställda/nyexaminerade förskollärare i Mölndal.

MASTERPROGRAM

Att läsa ett eller två år på ett masterprogram och ta en masterexamen är en bra förberedelse både för mer avancerade tjänster som förstelärare eller utvecklingsledare, eller för att söka forskarutbildning och forskarskolor.

Utbildningsvetenskapliga fakulteten erbjuder exempelvis masterprogram inom barn- och ungdomsvetenskap, didaktik och utbildningsledarskap.

Se samtliga masterprogram vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

FORSKARUTBILDNING

Att licensiera eller doktorera tar två respektive fyra år. En del får sin forskarutbildning betald av skolhuvudmannen och forskar då på halvtid och är kvar i skolan resterande tid.

Vid Göteborgs universitet finns Sveriges enda ämnesöverskridande forskarskola för lärare, Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL). Men det finns också möjlighet att forska på hela universitetet inom sitt huvudområde.

Läs om Sofia som forskar om robotar i skolan >>

SPECIALPEDAGOG OCH SPECIALLÄRARE

Lärarutbildningen ger dig också behörighet att läsa vidare på Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet. Du kan då arbeta med barn och elever i behov av särskilt stöd.

FORTBILDNING

Efter dina lärarstudier är du välkommen tillbaka till universitetet för att fortbilda dig och få tid till reflektion. Vid Göteborgs universitet erbjuds allt från enstaka föreläsningar till kurser och masterprogram som är riktade till lärare.

Du hittar fortbildning för förskollärare/lärare på korsvagen.gu.se

Läs mer

 

Lotta är förstelärare.

Fördjupa dina kunskaper med en master

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-06-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?