Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Varför lärare?

Fritidspedagog - Karolina Lioliou

KarolinaBäst i skolan/fritidshemmet
— Jag gillar när barnen kommer fram till mig på rasten och undrar vad vi ska göra på fritids på eftermiddagen eller berättar att de längtar till nästa idrottslektion.

Roligaste stunden på jobbet
— När ett barn bestämmer sig för att hen vill göra någonting med mig, t ex pyssla eller spela spel.

 

Bästa minnet från utbildningen
- Bra studiekamrater, mycket praktiskt och allt använder jag mig av idag, både i skolan och på fritids.

Det förändrade allt
- Mitt kårengagemang. Det förändrade hela min syn på utbildningen och hur jag kan förbättra den.

Grundlärare förskoleklass och åk 1-3 - Emma Apoy

EmmaBäst i skolan
- De nära och speciella relationerna jag fått till alla mina elever. Det ger så mycket att få se glädjen då de lär sig något nytt. ingen dag är den andra lik. 

Roligaste stund på jobbet
- Jag skulle säga alla de gånger vi arbetat med storylineteman. Det är underbart att se eleverna så entusiastiska.

Bästa minnet från utbildningen

- Gemenskapen oss studenter emellan och alla nya bekantskaper jag gjorde.

Det förändrade allt
- Att komma ut i verkligheten och få min första klass. Att få vara klassföreståndare för en egen klass var något helt annat, eftersom så mycket ligger i relationen till eleverna.

Grundlärare årskurs 4–6 - Johan Wahlberg

JohanBäst i skolan
- Helt klart alla goa stunder med eleverna. oftast är det de små samtalen på utflykten, rasten eller under lunchen som sätter guldkant på vardagen. Eleverna är underbart spontana i sina känslouttryck, vilket smittar av sig.

Roligaste stund på jobbet
- Jag upplever ofta spontana sidospår i undervisningen. När någon delar med sig av en egen koppling till lärandeobjektet väcker det ofta stor nyfikenhet bland de andra i gruppen och skapar ett mer intensivt fokus hos ”alla”. I sådana stunder känner man verkligen att man valt rätt jobb. 

Bästa minnet från utbildningen
- Under praktiken, då jag fick pröva teorier på riktigt, var då jag växte som mest. Jag minns speciellt en elev i år 3, som under en mattelektion plötsligt sa: ”aha, var det så enkelt! man räknar liksom bara med fingrarna i huvudet!”. Eleven hade sagt att hon tyckte det var så jobbigt att hon var tvungen att räkna på fingrarna som ingen annan gjorde. Samma tjej mötte jag när hon gick på högstadiet. För henne var det denna händelse som hon mindes mig för.

Det förändrade allt
- Jag kan inte peka på en händelse, utan ser allt som delar i en process. Man behöver uppleva saker och pröva idéer för att utvecklas. Poängen är på något sätt att man aldrig blir färdig. Man växer med uppgiften hela tiden och fortsätter förhoppningsvis utvecklas med nya utmaningar genom hela yrkeslivet.

Ämneslärare 7-9 - Maria Blennqvist

MariaBästa i skolan
- Spontaniteten! Även om man planerar, så kan man aldrig veta vad som ska hända under lektionen. Vilka frågor som kommer, vilka skratt, vilka tankar som susar igenom klassrummet...

Roligaste stund på jobbet
- När man liksom får feeling i klassrummet och berättande, humor eller känsla styr undervisningen. När tiden försvinner och alla är med. Och torsdagsfikat, med kollegorna i laget, som är i det närmaste en helig stund på veckan.

Bästa minnet från utbildningen
- Ämnesstudierna på de olika institutionerna var väldigt givande. Innan utbildningen var jag springvikarie ett år, vilket gjorde mig mycket medveten om vikten av att ha en utbildning.

Det förändrade allt
- Att jag valde GU och att flytta tvärs över landet för att bli lärare förändrade mitt liv. Det är ett fantastiskt yrke om än stressigt ibland. Som lärare är det lätt att få höra saker som man inte riktigt hade räknat med. Ibland kan det innebära en prövning, men en kommentar som jag fick från en elev när jag kom tillbaka från min första föräldraledighet var ”äntligen får vi en riktig lärare.” Då kände jag att jag hade landat.

Ämneslärare i Idrott och hälsa och NO - Niklas Solberg

Varför lärare?
- Det finns inget yrke där du får så mycket glädje tillbaka som när du är lärare. Mötet med människor. Få vara med och utbilda framtida samhällsmedborgare.

Roligaste stund på jobbet
- Det är när alla elever är inne i sitt arbete och verkligen försöker att utvecklas utifrån den nivå de själva befinner sig på.

Kreativt ögonblick på jobbet du vill dela
- Det är vinter: När vi kommer fram till idrottshallen och får reda på att hallen är avstängd på grund av läckage så tar vi en spontan lektion med snöfotboll. Eleverna pulsar i 2 dm snö och glädjen, insatsen och sammanhållningen är på topp. Eleverna pratade i flera år om den lektionen.

Bästa minnet från utbildningen?
- Bästa minnet från utbildningen är alla positiva möten med studiekamrater och lärare. Det kändes helt fantastiskt att gå en utbildning när man känner sig hundra procent säker på att man valt att utbilda sig till rätt yrke.


När du känner att ”polletten trillar ner”
- Som lärare i idrott och hälsa är det ofta när vi arbetar med motoriska övningar, exempelvis redskapsövningar. Många elever säger att de inte kan men efter lite ”peppande”, lite instruktion, och träning så får man bara se ett stort leende från eleven efter 20 minuter. När sedan en annan elev säger ”det där kan inte jag” så säger den eleven som man hjälpte innan att ”jag kan hjälpa dig, det är lätt”.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?