Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Myt eller sanning?

Läraren Johan hjälper en eleb

Det finns många myter om lärarutbildningen och -yrket. Här är några av dem – och hur det egentligen ligger till.

Få söker till lärarutbildningen

Drygt 48 000 sökte till något lärarprogram 2014 - 230% fler än antalet sökande till läkarprogrammet (källa UHR). Antalet som sökte till lärarutbildningen VT15 ökade med 14 % jämfört med året innan. Göteborgs universitet har bland de högsta antagningssiffrorna i landet.

Alla kommer in på lärarutbildningen

För att komma in krävs behörighet från gymnasieskolan. Göteborg har bland de högsta antagningssiffrorna i landet bland lärarutbildningarna. (Källa: Analys och utvärdering, Göteborgs universitet)

Lärare är lediga mycket

Lärarna har samma årsarbetstid som övriga yrken men de jobbar 45,5 timmar per vecka då eleverna är i skolan. Av dessa kan de jobba 10,5 timmar var och när de vill. Att vara ledig under loven kan vara en fördel om man själv har barn. Det finns dock de skolor som har börjat med 40-timmarsvecka och då arbetar man naturligtvis på skolloven och har vanlig semester. Men man slipper åtminstone arbeta på nätter och helger.

Lärarna har låga löner

Lärarna ökade sina löner med i snitt 3 000 kr/månad mellan 2012–2014. Var sjunde lärare har en karriärtjänst med ett påslag på 5 000-10 000 kr/månad. Lönerna varierar mellan olika delar av landet och vilka ämnen man undervisar i. På sina håll har förskollärare och matte/NO-lärare fått betydligt högre löner p.g.a. den stora lärarbristen.

Fakta Lärarnas medellön 2016

  • Förskollärare 28 700
  • Fritidspedagoger 27 700
  • Grundlärare 31 700
  • Gymnasielärare 34 000
  • Lärare i yrkesämnen (gymnasiet) 34 200
  • Speciallärare/specialpedagoger 35 900

Källa: SCB

Lärare trivs inte på jobbet

9 av 10 lärare trivs på sin nuvarande skola.

Barngrupper blir bara större och pedagogerna allt färre

Personaltätheten i förskolan och skolan är i stort sett oförändrad. Lärartätheten i skolan är bland de högsta i EU. I fritidshemmen har barngrupperna ökat i storlek. Forskning visar att det viktigaste för elevernas resultat är inte hur stor klassen är, utan hur skickliga och engagerade lärare är. Det är inte heller så att det är många lärare som flyr yrket. Det är betydligt vanligare att civilingenjörer sadlar om. Läs mer om hur det ser ut i olika yrken.

De flesta föräldrar är missnöjda med skolan

7 av 10 föräldrar är nöjda med sitt barns skola. 9 av 10 föräldrar är nöjda med förskolan. Nästan lika många är nöjda med fritidshemmen.

Källor:

  • UHR - Pressmeddelande Fler vill bli civilingenjörer, lärare och läkare
  • SKL – Myter och fakta, skola
  • Skolverket 2011 - Allt större barngrupper och glesare med personal i fritidshem
  • SCB, lärares medellön 2016
Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?