Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snabbguide till lärarprogrammen

Här är en snabbguide över alla lärarprogram vi har. Är du osäker på vilket program som passar dig så kontakta studievägledningen. För att se vilka ämnen och åldrar man får undervisa se undervisningsbehörighet.

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet är för dig som vill arbeta i förskolan eller i förskoleklass.

För yrkeserfarna

Om du har minst tre års yrkeserfarenhet kan du söka Förskollärarprogrammet för dig med yrkeserfarenhet. Du får då tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet.

Grundlärarprogrammet

Inriktning fritidshem

För dig som vill arbeta i fritidshem och/eller med ett praktiskt eller estetiskt ämne i årskurs 1-6.

För yrkeserfarna

Har du minst tre års yrkeserfarenhet kan du söka en speciell inriktning fritidshem för studenter med yrkeserfarenhet. Du får då tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet.

Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

För dig som vill arbeta som klasslärare i förskoleklass och/eller i årskurs 1-3 med ämnena svenska, matte, naturorienterande ämnen (NO), samhällsorienterande ämnen (SO) och engelska.

Inriktning årskurs 4-6

För dig som vill arbeta som klasslärare i årskurs 3-6 med ämnena svenska, matte och engelska. Du väljer ytterligare ett ämne/ämnesområde, där du blir behörig i åk 3-6 (i NO eller SO) eller i åk 1-6 (i bild, idrott och hälsa eller musik).

Du kan även läsa Ämneslärarprogrammet och bli behörig i årskurs 1-6 beroende på ämne och inriktning, se nedan.

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet är för dig som vill arbeta som lärare i grundskolan, gymnasieskolan eller i vuxenutbildningen. Programmet leder till en ämneslärarexamen i ett, två eller tre ämnen.

Inriktning årskurs 7-9

För dig som vill arbeta som lärare i två till tre ämnen av 25 valbara i årskurs 4-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Exakt var du får undervisa beror på ämnena. I de praktisk/estetiska ämnena får du undervisa ända ner i årskurs 1.

Inriktning gymnasiet

För dig som vill arbeta som lärare i ett till två ämnen i årskurs 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. I de praktisk-estetiska ämnena kan du undervisa även i årskurs 1-6).

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

Kort utbildning för dig med högskolepoäng i skolämnen och som vill arbeta som lärare i ett till två ämnen i årskurs 1-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Var du får undervisa beror på ämnen och inriktning.

Yrkeslärarprogrammet

Kort utbildning för dig som vill arbeta i något eller några av de ämnena som finns i gymnasieskolans yrkesprogram och vuxenutbildningen och har yrkeserfarenhet.

Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

För dig med utländsk lärarutbildning

Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL)

För verksamma förskollärare och lärare utan relevant lärarexamen.

Vidareutbildning

Tidigare förskollärarexamen eller lärarexamen krävs.

Speciallärarprogrammet

För dig som vill ge stöd till och undervisa elever i behov av särskilt stöd.

Specialpedagogiska programmet

För dig som vill arbeta tillsammans med annan personal för att stödja individer i svårigheter inom en pedagogisk verksamhet.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?