snabbguide till lärarprogrammen - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snabbguide till lärarprogrammen

Fotograf: Johan Wingborg, GU

Här är en snabbguide över alla lärarprogram vi har. Är du osäker på vilket program som passar dig så kontakta studievägledningen.

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet är för dig som vill arbeta i förskolan eller i förskoleklass.

Inriktning för yrkeserfarna

Om du har minst tre års yrkeserfarenhet kan du söka Förskollärarprogrammet för dig med yrkeserfarenhet. Du får då tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet.

Grundlärarprogrammet

Grundlärarprogrammet är för dig som vill arbeta på fritidshem, i förskoleklass eller i grundskolans årskurs 1–6. Du kan välja mellan tre inriktningar.

Inriktning fritidshem

Grundlärarprogrammet - inriktning fritidshem är för dig som vill arbeta i fritidshem och/eller med ett praktiskt eller estetiskt ämne i årskurs 1-6.

Inriktning fritidshem - för yrkeserfarna

Har du minst tre års yrkeserfarenhet kan du söka en särskild inriktning fritidshem för studenter med yrkeserfarenhet. Du får då tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet.

Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

Inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 är för dig som vill arbeta som klasslärare i förskoleklass och/eller i årskurs 1-3 med ämnena svenska, matte, naturorienterande ämnen (NO), samhällsorienterande ämnen (SO) och engelska.

Inriktning årskurs 4-6

Inriktning årskurs 4-6 är för dig som vill arbeta som klasslärare i årskurs 3-6 med ämnena svenska, matte och engelska. Du väljer ytterligare ett ämne/ämnesområde, där du blir behörig i åk 3-6 (i NO eller SO) eller i åk 1-6 (i bild, idrott och hälsa eller musik).

Du kan även läsa Ämneslärarprogrammet och bli behörig i årskurs 1-6 beroende på ämne och inriktning, se nedan.

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet är för dig som vill arbeta som lärare i grundskolan, gymnasieskolan eller i vuxenutbildningen. Programmet leder till en ämneslärarexamen i ett, två eller tre ämnen.

Årskurs 7-9

Inriktning årskurs 7-9 är för dig som vill arbeta som lärare i två till tre ämnen av 25 valbara i årskurs 4-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Exakt var du får undervisa beror på ämnena. I de praktisk/estetiska ämnena får du undervisa ända ner i årskurs 1.

Gymnasieskolan

Inriktning gymnasiet är för dig som vill arbeta som lärare i ett till två ämnen i årskurs 7-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. I de praktisk-estetiska ämnena kan du undervisa även i årskurs 1-6.

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är en kort utbildning (1,5 år) för dig med högskolepoäng i skolämnen och som vill arbeta som lärare i årskurs 1-9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Var du får undervisa beror på ämne och inriktning.

KPU Ma/Nv/Tk

För dig som har matematik, teknik och NO-ämnen i bagaget finns även en alternativ KPU som du läser på endast 1 år.

Yrkeslärarprogrammet

Yrkeslärarprogrammet är en kort utbildning för dig som vill arbeta i något eller några av de många ämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram och vuxenutbildningen samt har yrkeserfarenhet.

Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV)

Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV) är för dig med utländsk lärarutbildning.

Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL)

Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL) är en utbildning för verksamma förskollärare och lärare utan relevant lärarexamen.

Vidareutbildning

Tidigare förskollärarexamen eller lärarexamen krävs.

Speciallärarprogrammet

För dig som vill ge stöd till och undervisa elever i behov av särskilt stöd.

Specialpedagogprogrammet

För dig som vill arbeta tillsammans med annan personal för att stödja individer i svårigheter inom en pedagogisk verksamhet.

Lärarutbildningsguide

Testa lärarutbildnings-kompassen som visar och tydliggör olika vägar till läraryrket.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?