Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fem frågor till lärarstudenter

Förskollärarprogrammet - Andreas Canevarolo

AndreasVarför lärarutbildning
- Jag hade vikarierat i förskolan och jag tyckte arbetet var roligt. Det hände nya saker varje dag. Det är barnens spontanitet som jag tycker är så rolig.

Den bästa kursen hittills
- De estetiska kurserna. Både det att jag har fått utveckla mina estetiska färdigheter men även att jag blivit säkrare i mig själv. Och jag har blivit mer bekväm med att stå i centrum.

Min största aha-upplevelse
- Min största aha-upplevelse kom vid C-uppsatsen, den stora uppsatsen vi har i slutet av programmet. Jag valde att skriva om bild i förskolan och jag gjorde en enkätundersökning som jag skickade ut till förskollärare. Svaren i min enkätundersökning gav mig en aha-upplevelse och det var ett väldigt spännande ämne att skriva om.

Min största utmaning under utbildningen
- I början av utbildningen, när allt var nytt och jag inte visste hur jag skulle göra för att plugga effektivt.

Då förändrades jag
- Jag tror att förändringen har skett lite efterhand, att kunskapen sätter sig lite då och då. Jag märker av förändringen tydligast när jag blickar bakåt och jämför med hur det var i början. Om om jag jämför mina VFU-perioder så kan jag se en tydlig förändring.

Grundlärarprogrammet, årskurs 4–6 - Emil Dorneus

EmilVarför lärarutbildning
- Jag gillar att arbeta med människor, samtidigt som jag vill verka i en miljö där både jag och min omgivning kan lära och utvecklas. Eftersom jag är musiker så har tanken att bli musiklärare alltid funnits och skolan har varit en positiv plats för mig.

Den bästa kursen hittills
-Musikkursen och VFU-kurserna (VFU=praktik). Musikkursen var inspirerande och varierande. Det var mycket praktiskt musicerande med bland annat gitarr, sång, spel i ensemble, konserter och skapande av egna verk och inspelning. VFU-kurserna är alltid väldigt roliga då man får vara ute på riktigt och träffa elever.

Min största utmaning under utbildningen
- I början av utbildningen, när allt var nytt och jag inte visste hur jag skulle göra för att plugga effektivt.

Då förändrades jag
Jag tror att förändringen har skett lite efterhand, att kunskapen sätter sig lite då och då. Jag märker av förändringen tydligast när jag blickar bakåt och jämför med hur det var i början. Om om jag jämför mina VFU-perioder så kan jag se en tydlig förändring.

Min största aha-upplevelse
- Det får jag hela tiden då det alltid finns andra eller nya perspektiv och hänsynstaganden som måste göras när man jobbar med barn och med lärande.

 

Ämneslärarprogrammet, teknik - Simon Dahlberg

Varför plugga i Gbg?
- Göteborg är en fantastiskt vacker och go stad. Det händer alltid något och det är lätt att ta sig runt i staden. 
Dessutom så håller Göteborgs universitet hög kvalitet på sina utbildningar, så man vet att man får den bästa möjliga undervisningen.

Varför lärarutbildningen?
- Jag älskar att lära mig nya saker. Jag gillar den där känslan när man plötsligt förstår hur någonting fungerar. Som lärare så kan jag få dela med mig av den känslan och hjälpa andra att få den. Läraryrket är otroligt mångsidigt och en dag är inte den andra lik.

Hur var mötet med förskolan/skolan på VFU?
- Väldigt lärorikt och ögonöppnande. Dels för hur mycket som jag har lärt mig under min tid på lärarutbildningen, men även hur mycket jag har kvar att lära mig.

Min största aha-upplevelse hittills under utbildningen

- VFU:n har absolut gett mig den största aha-upplevelsen. Det är liksom den som har knutit ihop teorin med verkligheten, fått polletten att trilla ner och gett mig en fantastisk inblick i hur det faktiskt är att vara lärare.

Ämneslärarprogrammet årskurs 7-9 - Linda Lönneborg Kabali

LindaVarför lärarutbildning
- Jag tycker det är så otroligt spännande med ungdomar och hur de lär sig. Det finns så många olika sätt att lära och lära ut på och att få ta del av det var lockande för mig.

Den bästa kursen hittills
- Den bästa kursen har helt klart varit slöjdkurs 2. Det var mycket experimenterande och mycket tid till reflektion.

Min största aha-upplevelse
-Jag är ganska kritisk till en början till många uppgifter vi får. Efter jag har läst igenom dem både en två gånger får jag för det mesta aha-upplevelser. Det är då syftet blir tydligt – inte bara som kursmål. Sen är ju VFU:n (VFU=praktik) en klar aha-upplevelse. Där förstår man ofta vad det är man lärt sig och kan börja reflektera över hur det ska användas.

Min största utmaning under utbildningen

- Jag har en dotter på två år så den största utmaningen är livspusslet. Men det är ett pussel jag försöker njuta av att lägga.

Då förändrades jag

- Jag förändrades i mötet med mina kurskamrater. Hur olika alla är och hur fint det är när vi kommer samman.

Yrkeslärarprogrammet - Anders Persson

AndersVarför lärarutbildning
- För att få min behörighet som lärare och utveckla mig.

Den bästa kursen hittills
- Det måste vara VFU-kurserna (VFU=praktik) för att jag får då möjlighet att testa mina nya kunskaper och se hur det påverkar eleverna.

Min största aha-upplevelse
- Det finns delar under VFU:n som har skapat aha-upplevelser, speciellt under andra VFU:n när vi fick besök av våra lärare från universitetet.

Min största utmaning under utbildningen
- Det var att förändra mitt skrivande till ett akademiskt språk. Det var en svår del i utbildningen. Det var också svårt att skriva långa texter.

Då förändrades jag
- Jag tror det var under den andra VFU:n i samband med samtal med läraren från universitetet.

Specialpedagogiska programmet - Malene Larssen

Varför Göteborg?
- För att jag bor i Göteborg och nu när Pedagogen ligger i centrum med nya fräscha lokaler kändes det självklart att välja Göteborg som studieort.

Varför specialpedagogutbildningen?

- För att jag har jobbat med specialpedagogiska frågor i många år utan att ha den akademiska kompetensen. Jag är intresserad av att lära mig mer för att kunna arbeta med elever i behov av särskilt stöd.

Bästa kursen hittills
- Introduktionskursen då vi läste mycket om olika perspektiv på elever i behov av särskilt stöd.

Största utmaningen
- Att hinna med lärarjobbet vid sidan om studierna och att skriva akademiskt, vilket jag inte gjort på väldigt länge.

Min största aha-upplevelse hittills under utbildningen

- Att få ord och begrepp för min "tysta kunskap" och mina erfarenheter.

 

Läs också om varför några lärare valt just detta yrke

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-04-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?