Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

VFU - Läraryrket i praktiken

Lärarutbildningen innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en skola eller förskola. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i förskolan/skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning. Åsa med sin student Katri

VFU - vägen till arbete

Fritidspedagogen Åsa Årebo har varit handledare för lärarstudenter de senaste 20 åren. 16 av dessa på Jättestensskolan. Allt detta tyder på trivsel med både uppdraget och den skola hon jobbar på.

Åsa är även legitimerad lärare i bild och undervisar i årskurs 3 och 4 i ämnet. Utöver detta har hon uppdrag som arbetsplatsombud, skyddsombud och samordnare för fritidslärarna på skolan. Det är 28 år sedan hon själv gick utbildningen så att ha lärarstudenter är ett sätt att hålla sig ajour med utbildningen.
- Det är verkligen ett givande och tagande oss emellan. Jag delar med mig av min erfarenhet och får mycket av det som är nytt inom utbildningen och forskningen tillbaka.

Idag råder det lärarbrist så för många lärarstudenter blir VFU:n en slags provanställning.
- Visst är det så, de är ju mina potentiella arbets­kollegor, säger Åsa Årebo.

Studenternas möte med skolan på VFU

Emil, Grundlärarprogrammet
Allt var bra planerat av GU. På skolan blev jag bemött på ett välkomnande och positivt sätt. Under hela min utbildning är jag på samma VFU-skola, vilket gör att jag skapat en nära relation till min handledare och till övrig personal.

Simon, Ämneslärarprogrammet
Väldigt lärorikt och ögonöppnande. Dels för hur mycket jag har lärt mig under utbildningen, men även hur mycket jag har kvar att lära mig.

Diego, Alternativ KPU
Det var oerhört givande och spännande, framförallt för att jag fick uppleva mina egna fördomar och förutfattade meningar kring läraryrket. Turligt nog försvann dessa nästan omedelbart i och med att jag fick prova på arbetslivet.

När, var, hur?

Var?
I Göteborg och kommunerna omkring. Placeringen sker utifrån ditt program, inriktning och ev. ämnesval. Målet är att du är på samma förskola/skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna lärare och barn/elever och bli mer bekväm så att du kan fokusera på din utveckling.

När?
Totalt ca 20 veckor uppdelade på tre-fem tillfällen. Första tillfället är under 1:a eller 2:a terminen i din utbildning. Under VFU:n har du samma arbetsschema som din handledare.

Hur?
Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du, med stöd av din handledare, ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper. Inom vissa kurser gör man VFU i par.

Varför?
Under VFU:n får du testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och får erfarenhet av yrkesrollen och den pedagogiska miljön.
 

Under varje program kan du läsa mer om VFU.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?