Ämneslärarexamen och legitimation - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämneslärarexamen och lärarlegitimation

Undervisningsbehörigheter genom examen

Din ämneslärarexamen från KPU kommer att ange undervisningsämne/n och årskurser och du blir förstås behörig i de ämnen och årskurser som finns i din examen. I lärarlegitimation kommer du att få en bredare behörighet.

Examensutgången årskurs 7–9

Du blir behörig att undervisa i årskurs 4-9. Du blir dessutom behörig att undervisa på gymnasiet i det ämne som du har 90 hp i. Undantag musik, samhällskunskap och svenska, där det krävs 120 hp i ämnena för att få undervisa i gymnasieskolan.

I ämnena bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, moderna språk, musik och slöjd blir du dessutom behörig att undervisa i årskurs 1-3.

Matris: Ämnen och skolformer du får arbeta inom när du har tagit din Ämneslärarexamen mot åk 7-9. För större bild klicka på förstoringsglaset.

Examensutgången gymnasieskolan

Du blir behörig att undervisa i årskurs 7-9 och gymnasiet. I ämnena bild, idrott och hälsa och musik blir du dessutom behörig att undervisa i årskurs 1-6.

Matris: Ämnen och skolformer du får arbeta inom när du har tagit din Ämneslärarexamen mot gymnasieskolan. För större bild klicka på förstoringsglaset.

Behörigheter utöver examen

Din lärarlegitimation kan innehålla fler ämnen än de som finns i din examen, om du har läst kurser som är relevanta för undervisning i fler skolämnen. Det spelar ingen roll om du läst in fler ämnen före, under eller efter KPU. Din examen avgör vilka åldersgrupper du kan bli behörig i, även när det gäller behörigheter utöver examen.

Du ansöker om att få fler ämnen i din lärarlegitimation hos Skolverket. Ju fler ämnen du är behörig i, desto lättare är det att få jobb.

Examen på grundnivå eller avancerad nivå

Vid Göteborgs universitet leder KPU till ämneslärarexamen på grundnivå.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-04-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?