Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarlegitimation och undervisningsbehörighet

Lärarexamen med ett eller två ämnen

I din lärarexamen via KPU ligger det eller de två ämnen som du sökte in på. Din lärarlegitimation kan däremot innehålla fler ämnen, om du har läst kurser som är relevanta för undervisning i andra ämnen i skolan. Det spelar ingen roll om du tar dina ytterligare ämnespoäng före, under eller efter KPU. Du ansöker då om att få fler ämnen i din lärarlegitimation så kallad utökad behörighet. Du ansöker hos Skolverket. Ju fler ämnen du är behörig i desto lättare är det att få jobb. Kontakta studievägledningen för mer information.

Vilka stadier och ämnen får du undervisa i?

Examensutgången årskurs 7–9

Du blir behörig att undervisa i årskurs 4-9. Du blir dessutom behörig att undervisa på gymnasiet i det ämne som du har 90 hp i. Undantag musik, samhällskunskap och svenska där det krävs 120 hp i ämnena för att få undervisa i gymnasieskolan. I ämnena bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, moderna språk, musik och slöjd blir du dessutom behörig att undervisa i årskurs 1-3.

Examensutgången gymnasieskolan

Du blir behörig att undervisa i årskurs 7-9 och gymnasiet. I ämnena bild, idrott och hälsa och musik blir du dessutom behörig att undervisa i årskurs 1-6.

Under informationsmaterial i hittar du en matris över behörighet skiss som visar vilka ämnen och skolformer du får arbeta inom när du har tagit din Ämneslärarexamen.

Examen på grundnivå eller avancerad nivå

Vid Göteborgs universitet leder, från och med programstarten VT15, KPU till ämneslärarexamen på grundnivå.

Om du har börjat dina studier innan VT15 får du en ämneslärarexamen på antingen grundnivå eller avancerad nivå beroende på hur många ämnen du är antagen till.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?