Om yrket - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om yrket

Yrket som ämneslärare kräver både ett intresse för ett visst ämne och en vilja att jobba med ungdomar. Det är ett omväxlande och självständigt yrke.

Ämneslärare undervisar i matematik, svenska, språk, samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga, estetiska och praktiska ämnen. Förutom den självklara uppgiften att undervisa i sitt ämne har ämneslärare många andra krav på sig som står angivna i läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan. Bland annat ska det finnas ett etiskt, historiskt, internationellt och miljömedvetet perspektiv i undervisningen.

Det är också lärarens uppgift att se till att eleverna får ta ansvar och att de kritiskt granskar fakta samt att medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor. Skolan ska också främja entreprenörskap och utveckla elevernas kommunikativa och sociala kompetens.

Att tänka på

  • Intresse för ungdomar är lika viktigt som ämnesintresset.
  • Det kan vara högt tempo och ibland är arbetet stressigt.
  • Lyhördhet och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper.

Arbetsmarknad

Generellt kan man säga att det finns ett stort behov av ämneslärare inom framförallt grundskolans årskurs 7-9, men också inom gymnasieskolan.

Läs mer om behovet av lärare (Skolverkets prognoser) 

Behörigheter utöver examen

Din lärarlegitimation kan innehålla fler ämnen än det som finns i din examen, om du har läst kurser som är relevanta för undervisning i fler skolämnen.  Ju fler ämnen du är behörig i, desto lättare är det att få jobb.

Läs mer om examen, lärarlegitimation och undervisningsbehörigheter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2018-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?