Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Speciallärarprogrammet matematikutveckling

Speciallärarprogrammet är en vidareutbildning för lärare med minst tre års yrkeserfarenhet efter examen. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika förhållanden i såväl samhälle och skola som faktorer på individnivå, vilka riskerar att leda till svårigheter i lärandet. Du arbetar förebyggande med att undanröja hinder i olika lärmiljöer, med att utveckla arbetet med stödinsatser i form av extra anpassningar samt med att ge stöd i arbetet för elever i behov av särskilt stöd.

Matematikutveckling

Ämnesspecialiseringen matematikutveckling lägger grunden till din förmåga att enskilt och tillsammans med kollegor stödja elever i behov av särskilda utbildningsinsatser i matematik och att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer, och att agera kvalificerad samtalspartner i frågor rörande särskilt stöd inom matematikutveckling. Genom utbildningen utvecklar du förmågan att analysera, kritiskt granska och tillämpa metoder för arbete med elevers matematikutveckling; samt bedömning av; deras matematikutveckling. Du får också fördjupade kunskaper om elevers matematiska språk- och begreppsutveckling och hur denna kan stimuleras.

Utbildningens upplägg

Utbildningen bedrivs som halvfarts campusutbildning (30 hp/år) med distansinslag med 10-12 träffar per termin. Distansstudierna förutsätter tillgång till dator med högtalare, internetuppkoppling samt e-post. Arbete i mindre arbetsgrupp ingår. 

Aktuella veckodagar för träffarna meddelas i god tid för kommande period. I möjligaste mån förläggs träffarna på samma veckodagar genom hela utbildningen.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet

Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare enligt Arbetsförmedlingen. Enligt Högskoleverkets rapport 'Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden' är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020. Du blir behörig att arbeta med undervisning som avser särskilt stöd inom matematik i de skolformer som din tidigare lärarexamen omfattar.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven består av tre delar:
• Tidigare lärarexamen
• Yrkeserfarenhet
• Svenska/svenska som andraspråk och matematik

Avlagd lärarexamen:  grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. Förskollärar-/lärarexamen ska ha inriktning mot kunskapsområdet matematikutveckling alternativt matematik, omfattande minst 22,5 hp.

Dessutom krävs tre års yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter examen, alternativt kompletterad utbildning och där pedagogiskt arbete bedrivits i skolämnet matematik. Yrkeserfarenheten ska styrkas med tjänstgöringsintyg som skickas in separat i samband med ansökan. Se adress under ansökan.

Tjänstgöringsintyg

Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska A/Engelska
6.

Urval

Från och med antagning till våren 2017 fördelas platserna procentuellt per urvalsgrupp.

  • Grupp 1: Förskollärarexamen, eller motsvarande, 20%.
  • Grupp 2: Grundlärarexamen samt Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, eller motsvarande, 60%.
  • Grupp 3: Ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan, eller motsvarande, och Yrkeslärarexamen, eller motsvarande, 20%.

 

De sökande rangordnas efter antal högskolepoäng inom respektive grupp.

Kontakt

Studievägledning
Malin Eliasson
031-786 2284
stvl.spec@ped.gu.se

Besöksadress: Västra Hamngatan 25, Pedagogen Hus A, rum A1 233B. Drop in: Besök efter överenskommelse

 

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-05-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?