Lärcenterbaserad studiegång HT19 - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärcenterbaserad studiegång Mariestad och Uddevalla

Specialiseringen Matematikutveckling på lärcenter HT19

Efterfrågan på utbildade speciallärare är stor. Därför har vi specialiseringen matematikutveckling som en lärcenterbaserad utbildning i Mariestad och Uddevalla HT19. Programmet går på halvfart med distansinslag för att du ska kunna arbeta och studera samtidigt.

Speciallärarprogrammet vänder sig till dig som redan har en lärarexamen och 3 års yrkeserfarenhet och som vill få fördjupade kunskaper om sånt som kan leda till svårigheter i elevers lärande.

Speciallärarens arbete är att individanpassa lärmiljön för elever i behov av särskilt stöd. Detta sker både med eleven kvar i klassen och att specialläraren undervisar i en annan lärmiljö, enskilt och med mindre elevgrupper. Specialläraren har också ansvar för att implementera och följa upp åtgärder.

Ämnesspecialiseringen matematikutveckling lägger grunden till din förmåga att enskilt och tillsammans med kollegor stödja elever i behov av särskilda utbildningsinsatser i matematik och att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer, och att agera kvalificerad samtalspartner i frågor rörande särskilt stöd inom matematikutveckling. Genom utbildningen utvecklar du förmågan att analysera, kritiskt granska och tillämpa metoder för arbete med elevers matematikutveckling, samt bedömning av, deras matematikutveckling. Du får också fördjupade kunskaper om elevers matematiska språk- och begreppsutveckling och hur denna kan stimuleras.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare och behovet av lärare med specialiseringen matematikutveckling är stort. Enligt Högskoleverkets rapport 'Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden' är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020.

Undervisningsbehörighet

Du blir behörig att arbeta med undervisning som avser särskilt stöd inom matematik i de skolformer som din tidigare lärarexamen omfattar.

Behörighetskrav

 • Avlagd grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. För specialisering mot matematikutveckling ska förskollärar-/lärarexamen ha inriktning mot kunskapsområdet matematikutveckling alternativt matematik, omfattande minst 22,5 hp.
 • Tre års styrkt yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter erhållen examen, där pedagogiskt arbete bedrivits i skolämnet matematik.
 • Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska A/Engelska 6.

Urval

Antal högskolepoäng. Platserna fördelas procentuellt per urvalsgrupp (Grupp 1 20%, Grupp 2 60%, Grupp 3 20%).

 • Grupp 1: Förskollärarexamen, eller motsvarande, 20%
 • Grupp 2: Grundlärarexamen samt Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, eller motsvarande, 60%
 • Grupp 3: Ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan, eller motsvarande, och Yrkeslärarexamen, eller motsvarande, 20%.

Sök till den lärcenterbaserade studiegången HT19

Ansökningsperioden till HT19 är öppen mellan 15 mars och 15 april 2019.

Vid för få antagna till Lärcenterbaserad utbildning, kan institutionen fatta beslut om att förlägga dessa platser till Campusutbildningen i Göteborg.

Länk ansökningssidorna i GU:s webbkatalog

Fakta

Start: HT19, 50 %, dagtid, lärcenterbaserad med distansinslag 3 år.
Ansökan: Sök via antagning.se samt skicka in ett tjänstgöringsintyg där. Utan intyg kommer inte din ansökan att behandlas.
Obligatoriska träffar: En till två träffar per termin i Göteborg samt två dagar per månad på något av följande ställen:

 • Dacapo Mariestad
 • Högskolecentrum Bohuslän (HCB)i Uddevalla

Adresser

 • Göteborgs universitet, Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25, 40530 Göteborg
 • Dacapo Mariestad Trädgårdens skola, Magasinsgatan 4, 542 30 Mariestad
 • Högskolecentrum Bohuslän (HCB), Östergatan 18 A, 451 30 Uddevalla

Kontakt

Studievägledning
031-786 2284, stvl.spec@ped.gu.se

Lärcenterbaserad studiegång vid studieuppehåll

Du som söker till och antas till Lärcenterbaserad studiegång lokaliserad i Mariestad eller Uddevalla garanteras denna studieform endast när programmets studietakt följs.

Vid eventuellt formellt studieuppehåll och återupptagande av studier garanteras du istället, i mån av plats, plats vid den campusförlagda studiegången lokaliserad i Göteborg.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2019-02-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?