Lärcenterbaserad studiegång - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärcenterbaserad studiegång Mariestad och Uddevalla

Efterfrågan på utbildade speciallärare är stor. Därför har vi specialiseringen utvecklingsstörning som en lärcenterbaserad utbildning i Mariestad och Uddevalla HT20. Programmet går på halvfart med distansinslag för att du ska kunna arbeta och studera samtidigt.

Speciallärarprogrammet vänder sig till dig som redan har en lärarexamen och 3 års yrkeserfarenhet och som vill få fördjupade kunskaper om sånt som kan leda till svårigheter i elevers lärande.

Speciallärarens arbete är att individanpassa lärmiljön för elever i behov av särskilt stöd. Detta sker både med eleven kvar i klassen och att specialläraren undervisar i en annan lärmiljö, enskilt och med mindre elevgrupper. Specialläraren har också ansvar för att implementera och följa upp åtgärder.

Specialiseringen utvecklingsstörning lägger grunden till din förmåga att enskilt och tillsammans med kollegor stödja elever med utvecklingsstörning i deras allsidiga kunskapsutveckling och lärande i skolans ämnen. Genom utbildningen får du fördjupade kunskaper om elevers språk- och begreppsutveckling, hur denna kan stimuleras och hur hinder och svårigheter i olika lärmiljöer kan undanröjas.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare och särskilt för specialiseringen utvecklingsstörning. Det beror dels på stora pensionsavgångar och dels på det nya behörighetskravet som trädde i kraft 2015. Enligt Högskoleverket är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020.

Undervisningsbehörighet

Du blir behörig att arbeta med barn i behov av särskilt stöd i de skolformer som din tidigare lärarutbildning har gett behörighet i. Du blir också behörig att arbeta för barn i behov av särskilt stöd i grundsärskolan, gymnasiesärskolan, särskild utbildning för vuxna eller specialskolan.

Behörighetskrav

Fr.o.m. 1 juli 2015 krävs legitimation för lärare och förskollärare. Lärare och förskollärare anställda före 1 juli 2011 i särskolan, specialskolan eller inom särskild utbildning för vuxna undantas från kravet på legitimation och behörighet fram till den 30 juni 2018.

Förkunskapskrav

Särskild behörighet till utbildning som leder till som leder till speciallärarexamen har den med avlagd grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande.

Dessutom krävs tre års yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter erhållen examen. Yrkeserfarenheten skall vara inom lärarexamens verksamhetsområde och måste styrkas med tjänstgöringsintyg/blankett där tjänstens omfattning tydligt framgår.

Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska A/Engelska 6.

Tjänstgöringsintyg skickas in separat i samband med ansökan. Se intyg och adress under ANSÖKAN.

Jag vill söka programmet

Till programmet i Göteborgs universitets ansökningskatalog

 

 

 

Sent ute och glömt söka i tid?

Speciallärarprogrammet öppnar för sen ansökan till HT20 den 15/7.

Fakta

Start: HT20, 50 %, dagtid, lärcenterbaserad med distansinslag 3 år.
Ansökan: Sök via antagning.se samt skicka in ett tjänstgöringsintyg där. Utan intyg kommer inte din ansökan att behandlas.
Obligatoriska träffar: En till två träffar per termin i Göteborg samt två dagar per månad på något av följande ställen:

  • Dacapo Mariestad
  • Högskolecentrum Bohuslän (HCB) i Uddevalla

Adresser

  • Göteborgs universitet, Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25, 405 30 Göteborg
  • Dacapo Mariestad Trädgårdens skola, Magasinsgatan 4, 542 30 Mariestad
  • Uddevalla Vuxenutbildning, Kaserngården 1 A I17-området, Västgötavägen 34, 451 81 Uddevalla

Kontakt

Studievägledning
031-786 2284, stvl.spec@ped.gu.se

Lärcenterbaserad studiegång vid studieuppehåll

Du som söker till och antas till Lärcenterbaserad studiegång lokaliserad i Mariestad eller Uddevalla garanteras denna studieform endast när programmets studietakt följs.

Vid eventuellt formellt studieuppehåll och återupptagande av studier garanteras du istället, i mån av plats, plats vid den campusförlagda studiegången lokaliserad i Göteborg.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?