Specialpedagogprogrammet - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagog

OBS! Nytt ansökningsdatum från och med ansökan till VT21 för Specialpedagogprogrammet och Speciallärarprogrammet. Ansökan öppen 14 augusti - 15 september.

Specialpedagogprogrammet är en vidareutbildning för lärare med minst tre års yrkeserfarenhet efter examen. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika förhållanden i såväl samhälle och skola, och om faktorer på individnivå, vilka riskerar till att leda till svårigheter i lärandet. Specialpedagogen agerar som kvalificerad samtalspartner och rådgivare i pedagogiska frågor för kollegor, vårdnadshavare och andra berörda.

Specialpedagogprogrammet ger kvalificerade kunskaper om hur du arbetar med att genomföra åtgärdsprogram i samverkan med berörda aktörer samt stödja barn och elever och utveckla verksamhetens lärmiljöer. Det handlar om att arbeta förebyggande, och att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer samt att genomföra pedagogiska utredningar som ser barnet och dess situation på skol-, grupp- och individnivå. I arbetet ingår också att implementera och följa upp åtgärder. Målet är att möta barn/elevers olika behov för att bidra till en inkluderande skolmiljö.

Efter genomgången utbildning förväntas specialpedagogen ha sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt kunna arbeta som specialpedagog för barn och elever i behov av särskilt stöd inom förskola, förskoleklass, fritidshem, skola eller vuxenutbildning.

Delmål i utbildningen är bland annat att

 • kritiskt och självständigt kunna identifiera, analysera och medverka i förebyggande arbete i arbetet med att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer.
 • kritiskt och självständigt kunna genomföra pedagogiska utredningar och analysera svårigheter på organisations-, grupp- och individnivå
 • kunna utforma och delta i arbetet med att genomföra åtgärdsprogram i samverkan med berörda aktörer samt kan stödja barn och elever och utveckla verksamhetens lärmiljöer
 • kunna visa fördjupad förmåga att vara en kvalificerad samtalspartner och rådgivare i pedagogiska frågor för kollegor, föräldrar och andra berörda
 • kunna leda utveckling av det pedagogiska arbetet med målet att kunna möta behoven hos alla barn och elever i verksamheten.

Utbildningens upplägg

Utbildningen om 90 hp bedrivs som halvfarts campusutbildning i 3 år (30 hp/år) med distansinslag med 10-12 träffar per termin. Distansstudierna förutsätter tillgång till dator med högtalare, internetuppkoppling samt e-post. Arbete i mindre arbetsgrupp ingår.

Träffarna förläggs i möjligaste mån på samma veckodagar genom hela utbildningen.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet

Arbetsmarknaden är mycket god både för närvarande och på 5-10 års sikt enligt Arbetsförmedlingen. Specialpedagoger får ingen utökad behörighet på sin legitimationshandling.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven består av tre delar

 1. Lärarexamen: avlagd grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande äldre examen.
 2. Gymnasieämnen: Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska A/Engelska 6.
 3. Yrkeserfarenhet:
  Tre års styrkt yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter erhållen examen. Yrkeserfarenheten skall vara inom lärarexamens verksamhetsområde

  Yrkeserfarenheten ska styrkas med tjänstgöringsintyg som skickas in separat i samband med ansökan. Se intyg och adress under ANSÖKAN.

Urval

Antal högskolepoäng. Platserna fördelas procentuellt per urvalsgrupp (Grupp 1 20%, Grupp 2 60%, Grupp 3 20%)

 • Grupp 1: Förskollärarexamen, eller motsvarande, 20%
 • Grupp 2: Grundlärarexamen samt Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, eller motsvarande, 60%
 • Grupp 3. Ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan, eller motsvarande, 10% och Yrkeslärarexamen, eller motsvarande, 20%.

Gäller från antagningen till vårterminen 2021.

Jag vill söka till programmet

OBS! Sista ansökningsdag till VT21 är den 15 september!

Sök Specialpedagogprogrammet (Till Göteborgs universitets webbkatalog). OBS att det även krävs tjänstgöringsintyg.

 

 

Programstart HT och VT

Programstart varje termin (50%) dag, med distansinslag.

Kontakt

Studievägledning
Malin Eliasson
031-786 2284
stvl.spec@ped.gu.se

Besöksadress: Västra Hamngatan 25, Pedagogen Hus A, rum A1 233B. Drop in: Besök efter överenskommelse.

Informationsblad om SpeciallärarprogrammetInformationsblad om Specialpedagogprogrammet

Ulrika Frivold - specialpedagog

"Efter fem år som lärare kände jag att jag ville vidare i skolans värld."

Programansvar

Programansvarig fakultet

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Medansvarig fakultet

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Programinstitution

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Programledare: Hannah Bartonek Åhman

Redan student på programmet?

Information för dig finns på Studentportalen och i Canvas.

Vidareutbilda dig till speciallärare

Speciallärar-programmet, 90 hp. Öppnar för sen ansökan till HT20 den 15 juli.

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?