Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV)

För dig som vill ansöka till ULV

Har du en utländsk lärarutbildning eller ämnesutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Då kan du genom ULV komplettera din utbildning för att nå svensk lärarbehörighet.

För att antas till ULV krävs en utländsk lärarexamen eller en generell examen i ett svenskt skolämne. Utbildningen ska motsvara minst två år på postgymnasial nivå. Det krävs dessutom att du har godkänt betyg i svenska som andraspråk 3 eller motsvarande. För att antagning ska vara möjlig krävs även att Göteborgs universitet kan erbjuda de kurser som behövs för sökt komplettering.

Utbildningen varierar i längd beroende på dina tidigare studier och den komplettering du är antagen mot. Utbildningen får som mest omfatta 120 högskolepoäng.

Inom ULV vid Göteborgs universitet kan du komplettera mot en svensk lärarexamen, mot Skolverkets hänvisning eller för att utöka din lärarlegitimation med ytterligare behörigheter.

Läs mer om inriktningar vid Göteborgs universitet>>

Vid Göteborgs universitet genomförs studierna inom de lärarförberedande kurserna på halvfart (50%) med regelbundna campusträffar. Kommunikation mellan träffarna sker via nätet. Ämnesstudier genomförs vanligtvis som campusförlagda helfartsstudier.

Vid ett större antal sökande kan urval komma att bli aktuell för antagning i ett flertal ämnen. Du kan läsa mer om vilka urvalskriterier som tillämpas under rubriken Tillträdeskrav. Komplettering i ett ämne som enbart finns i gymnasieskolan kan innebära lång resväg i samband med den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. 

ULV startar varje termin. 

Ansökan

Ansökningsperioden inför HT20 är öppen 16:e mars till 15:e april 2020.

På ULV:s nationella hemsida hittar du mer information om utbildningen.

ULV:s nationella hemsida

 

Information till sökande till ULV HT20

ULV-administrationen följer nogsamt ansvariga myndigheters rekommendationer som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset. Om smittspridningen av coronaviruset ökar, kan det ha till följd att antagningen till ULV inför ht20 försenas. I den händelse att antagningsarbetet försenas kommer sökande till ULV att informeras via mejl.

 

Språkligt inplaceringsprov 18 maj 2020

Från och med vårterminen 2019 ingår för samtliga studenter i ULV vid Göteborgs universitet ett obligatoriskt moment: ett språkligt inplaceringsprov i svenska. För att kunna genomföra provet krävs godkänt betyg i svenska som andraspråk 3 eller motsvarande. Syftet med inplaceringsprovet är att pröva den sökandes språkförmåga i relation till den sökta utbildningen. Resultatet på provet avgör utformningen av den individuella studieplanen.

I inplaceringsprovet testas både muntliga och skriftliga förmågor.

Inplaceringsprovet kommer att hållas den 18:e maj kl. 08:45-17:00.

Mer information om provet kommer cirka en vecka innan provtillfället.

 

De studenter vars resultat på inplaceringsprovet visar att de behöver mer kunskaper i svenska får läsa kursen Språkintroduktion till akademiska studier (SVA101). I SVA101 ingår delkurser om muntlig färdighet i akademiska sammanhang liksom att läsa och skriva akademisk text, med målet att stötta studenterna i att utveckla dessa färdigheter. Detta ger studenterna en möjlighet till fördjupning inom svenska språket som brukas inom utbildningen och skolan.

 

Från ansökan till beslut

Bilden nedan visar stegen i antagningsprocessen för nya studenter, från webbanmälan till välkomstträff för nya studenter.

Vad omfattar utbildningen?

Om du blir antagen till ULV upprättas en individuell studieplan som innehåller de kurser som krävs för att nå aktuell komplettering. Studierna kan omfatta lärarförberedande kurser och/eller ämnesstudier.

Utbildningen kan maximalt omfatta fyra terminer på helfart alternativt åtta terminer på halvfart. Eventuell introduktionskurs i svenska tillkommer.

Studentportalen

Du som är antagen till ULV får aktuell information på Studentportalen.

Påverka framtiden - bli ämneslärare via ULV!

ULV - kontakt

Administration

Antagning/studievägledning

Besöksadress: Skolgatan 2
Postadress: Box 135, 405 30 Göteborg

E-post

ulv@gu.se

Telefon

031-786 6916

Telefontid: Onsdagar kl. 14:00 -16:00. 

Telefontiden kommer att vara stängd under sommaren, vecka 24-33.

För samtal vid andra tidpunkter, mejla ulv@gu.se

Drop-in besökstid

Drop-in besökstid ställs in tillsvidare.

 

 

 

Sidansvarig: ulv@gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?